Unta illalla odottava, katkonaisesta unesta kärsivä tai sängyssään yön tunteina pyöriskelevä vaihdevuosi-ikäinen nainen ei ole harvinaisuus. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan toteaa, että jopa kahdeksan kymmenestä yli 45-vuotiaasta naisesta kärsii univaikeuksista.
”Uniongelmat ovat erittäin yleisiä, ja hyvin usein ne liittyvät estrogeenin vähenemiseen.”
”Unettomuutta ei välttämättä edes pidetä vaihdevuosioireena, vaan se yhdistetään usein masentuneisuuteen, ahdistukseen tai uupumiseen. Jos näistä syistä aletaan lääkitä, se ei auta varsinaiseen syyhyn.”
Verikoe kertoo elimistön estrogeenipitoisuuden
Kajan toteaa, että unettomuuden Käypä hoito -suosituksen mukaan vaihdevuosi-ikäisen naisen unettomuuden ensisijainen hoitokeino on hormonihoito.
”Työterveydestä tai terveyskeskuksesta pitäisi löytää sellainen lääkäri, joka hoksaa tarjota hormonihoitoa. Yksityislääkäriin ei kaikilla ole mahdollisuuksia, eivätkä kaikki gynekologitkaan hoida unettomuutta tutkitun tiedon ja Käypä hoito -suosituksen mukaan.”
Verikokeilla saadaan selville estrogeenipitoisuus. Enemmän on vähemmän: estrogeenin vähyys näkyy veressä follikkelia stimuloivan hormonin eli FSH:n kohonneena pitoisuutena.
”Tämä aivolisäkkeen erittämä hormoni käskee munasarjat tuottamaan estrogeenia. Mitä korkeampi arvo on, sitä vähemmän elimistössä on estrogeenia. Jos arvo on yli 20 tai useita kymmeniä, kannattaa jo harkita hormonihoitoa.”
Hormonihoidon hyödyt haittoja suuremmat
Estrogeenihoitoon suhtaudutaan usein varauksella. Suurimpana esteenä hormonihoidolle on rintasyövän pelko. Kajan toteaa, että rintasyövän riski kasvaa vain vähän.
”Hormonihoidon ensisijainen tavoite on saada kuriin estrogeenin vähyyden oireet: ärtyisyys, ahdistuneisuus, unettomuus, masentuneisuus, lämmönsäätelyn ongelmat, sydämen rytmihäiriöt, nivel- ja lihaskivut, tiuha pissalla käyminen sekä seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat. Siitä on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa terveydelle.”
Hormonihoito voi suurentaa laskimotukos- ja keuhkoveritulppariskiä, mutta se näyttää liittyvän suuriin suun kautta käytettyihin annoksiin.
Terveydelle on eniten hyötyä, jos estrogeenihoito aloitetaan varsin pian vaihdevuosien alettua.
”Iästä riippumatta estrogeeni voi helpottaa unihäiriöitä ja muitakin vaihdevuosioireita.”
Miten hoidat vaihdevuosioireita?
Lataa käyttöösi Vaihdevuodet – Hoida ja voi hyvin -opas, josta saat hyviä vinkkejä vaihdevuosioireiden hoitoon.
Liikunta ja seksi auttavat uneen
Itse unen kiinnisaamiseen kannattaa kokeilla kotoisampia keinoja.
”Voi kokeilla ravitsemuksellisia keinoja: kokojyväviljaa, etenkin ruista, marjoja, soijaa ja siemeniä.”
”Liikunta auttaa. Vaihdevuosissa varsinkin aerobinen liikunta on hyvästä. Joillekin tepsii avantouinti. Kannattaa kävellä ja vaikka pelata pokémonia, se pitää liikkeessä. Ja tanssi on monella tapaa tehokasta”, Kajan vinkkaa.
Alkoholi heikentää unen laatua. Sitä pitäisi välttää kokonaan tai ainakin rajoittaa sen käyttöä.
Erikoislääkäri suosittelee myös seksiä.
”Orgasmi vahvistaa unta, eikä siihen tarvita edes kumppania. Jos on tarpeen, apteekista saa apuvälineitä ja liukasteita.”
Sen sijaan alkoholi huonontaa unta. Uniongelmaisen pitäisi välttää sitä kokonaan tai ainakin rajoittaa sen käyttöä.
Uni suojaa aivoja ja sydäntä
Uniongelmat voivat Kajanin mukaan myös helpottua vuosien kuluessa, mutta eivät suinkaan aina. Estrogeenin vähyyteen liittyvä unettomuus voi vaivata loppuelämän.
”Unettomuus tai estrogeenin vähyys lisää elimistön hiljaista tulehdusta ja monen taudin kuten diabeteksen, verisuonitautien ja aivoverenkierron häiriöiden riskiä. Uniapnean riski kasvaa estrogeenin vähyydessä, ja uniapneaakin on tärkeä hoitaa.”
Unen aikana kuonat huuhtoutuvat aivoista pois, mikä taas vähentää dementian riskiä.
”Uni on aivojen ja sydämen kannalta tärkeää. Olisikin hyvä, että uniongelmista kärsivä vaihdevuosi-ikäinen nainen voisi keskustella eri hoitovaihtoehdoista ymmärtävän lääkärin kanssa.”
Kajan toivoisi tuleviin sote-keskuksiin vaihdevuosiklinikoita, joissa olisi paras osaaminen vaihdevuosista ja niihin liittyvistä oireista sekä hoidosta. Täsmätieto auttaisi tuhansia naisia ja myös heidän läheisiään.
Nukahtamisvinkkejä vaihdevuosi-ikäisille!
- Hormonihoito voi auttaa vaihdevuosien uniongelmiin. Asiasta kannattaa keskustella oman gynekologin tai muun lääkärin kanssa.
- Oikea ravinto ja liikunta tepsivät myös unettomuuteen.
- Orgasmi rentouttaa ja saattaa auttaa nukahtamisessa. Tarpeen vaatiessa seksiin voi hankkia apuvälineitä apteekista.
- Jos ajatukset valvottavat, kannattaa kokeilla huolien läpikäymistä ennen uniaikaa, jotta niitä ei tarvitse pohtia enää yöllä.
Teksti: Tarja Västilä