”Vaihdevuodet ovat iso myllerrys naisen elämässä. Oireista tunnetuimpia ovat kuumat aallot ja hikoilu, mutta on tärkeä osata tunnistaa myös muut oireet”, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio.
Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjakoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta loppuu kokonaan. Suomalaisnaisen kuukautiset lakkaavat keskimäärin 51-vuotiaana. Tupakointi varhentaa vaihdevuosien alkamista keskimäärin 1−2 vuotta.
”Kuukautisten loppumista edeltää yleensä 4−10 vuoden ajanjakso, jolloin kuukautiset usein ensin tihenevät, jonka jälkeen kierto alkaa pidentyä tai kuukautiset jäävät toisinaan kokonaan pois. Vaihdevuodet voivat siis alkaa jo 40 tietämissä”, Ahonkallio sanoo.
Apua vaihdevuosioireisiin
Monilla naisilla vaihdevuosioireisiin auttaa terveellinen ruokavalio, läheisten tuki, hien pintaan tuova liikunta tai esimerkiksi pilates. Toisilla helpotusta tuo kofeiinin, alkoholin tai voimakkaiden mausteiden välttäminen. Kutiseville tai kuiville limakalvoille helpotusta voi saada apteekista ilman reseptiä myytävistä paikallisestrogeenivalmisteista.
Lääkehoitoon Ahonkallio suosittelee turvautumaan silloin, kun oireet alkavat haitata arkea: kun tuntuu, että töissä ei jaksa, parisuhde tai muut ihmissuhteet rakoilevat tai olo on usein toivoton.
”Moni häpeää vaihdevuosioireitaan tai pelkää lääkkeitä rintasyöpäriskin takia. Kumpaankaan ei ole syytä: tutkimuksellisesti hormonikorvaushoito lisää rintasyöpäriskiä vähemmän kuin muut riskitekijät, kuten ylipaino tai säännöllinen alkoholinkäyttö.”
Varaudu vaihdevuosiin liikkumalla
Vaihdevuosien tienoilla energiankulutus pienenee, jolloin painoa voi alkaa kertyä salakavalasti. Estrogeenituotannon väheneminen aiheuttaa myös lihas- ja luukatoa, minkä takia on tärkeää tarvittaessa käyttää kalsium- ja D-vitamiinilisää.
”Paras tapa valmistautua vaihdevuosiin on huolehtia painonhallinasta. Ylipaino pahentaa vaihdevuosioireita ja etenkin vyötärölle kertyvät vatsamakkarat ovat monen muun sairauden riskitekijä.”
Painonhallinta koostuu kahdesta asiasta: merkittävin asia on syöminen, toiseksi tärkein liikkuminen. Liikunta suojaa myös mielialaa ja antaa energiaa arkeen. ”Vaihdevuosista on tärkeä puhua jo etukäteen esimerkiksi puolison kanssa. Näin vältetään turhat karikot, jolloin toisen on helpompi ymmärtää mahdollisia oireita ja olla tukena”, Ahonkallio sanoo.
Tyypillisiä vaihdevuosioireita
• Hikoilu ja kuumat aallot
• Unettomuus
• Masennus ja ahdistuneisuus
• Sydämen rytmihäiriöt
• Keskittymisvaikeudet
• Mielialan vaihtelut, esim. liikuttuminen tai raivostuminen aiempaa herkemmin
• Painonhallinnan vaikeutuminen
• Erilaiset nivel- ja lihaskivut
• PMS-oireiden paheneminen
• Kuukautiskierron heittely
Teksti: Tiina Laaninen