Hei nyt valuu taas! Nimittäin verta, nenästä. Se on vaiva, josta toiset eivät kärsi koskaan ja toiset välillä melkein jatkuvasti.
Nenästä vuotava veri on yleensä peräisin nenän väliseinän etuosasta. Koko limakalvo voi olla kuiva ja verestävä, tai yksittäinen verisuoni voi olla heikko. Joskus harvoin veri voi vuotaa pidemmältä nenänielun takaosasta.
Mistä nenäverenvuoto johtuu?
Nenäverenvuodolle voivat altistaa monet tekijät. Varsinkin kuivat limakalvot ovat alttiit vuotamaan. Kuivumista aiheuttavat esimerkiksi kuiva huoneilma tai ilman epäpuhtaudet, kuten runsas pöly. Kun limakalvo on kuiva, se rikkoutuu helposti aivastaessa, niistäessä tai nenää kaivaessa.
Lapsilla nenäverenvuoto johtuu yleensä terävistä kynsistä ja vierasesineistä, jotka ovat omiaan rikkomaan herkkiä verisuonia. Myös toistuvat infektiot altistavat nenäverenvuodolle. Lapsellakin voi esiintyä limakalvojen kuivuutta.
Aikuisia vaivalle voivat herkistää veren hyytymistä estävät lääkeaineet, kuten asetyylisalisyylihappo ja verenohennuslääke varfariini. Myös ikä ja verisuonten kalkkeutuminen voivat altistaa nenän verisuonten katkeamiselle, ja joissain harvinaisissa yleissairauksissa nenän limakalvo vuotaa herkästi.
Korkea verenpaine tai stressi itsessään eivät aiheuta nenäverenvuotoa. Mutta esimerkiksi ponnistelun ja kuivien limakalvojen yhteisvaikutus voi kyllä saada hanan vuotamaan.
Näin toistuvaa nenäverenvuotoa voi ehkäistä
Verenvuoto nenästä on yleinen vaiva talvella, jolloin huoneilma on kuivaa. Tällöin myös nenän limakalvot kuivuvat ja kutisevat, jolloin suonet ovat herkillä. Makuuhuoneen ilman kosteuttamisesta voi olla apua.
Lisäksi nenän kuiviin limakalvoihin kannattaa käyttää A-vitamiinitippoja tai -sumutetta, joka hoitaa ja kosteuttaa kuivia limakalvoja. A-vitamiinisuihketta voi käyttää päivittäin koko talvikauden ajan.
Lisäksi kannattaa välttää kaikkea sellaista, minkä tietää laukaisevan nenäverenvuodon: yleisiä syitä ovat nenän kaivaminen, voimakas niistäminen, kuumat suihkut, ponnistelu ja kuumat tai mausteiset ruoat. Jos vuoto johtuu lääkkeestä, asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärillä, joka voi harkita lääkeaineen vaihtamista.
Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen käy usein kotikonstein
Jos nenä alkaa vuotaa verta, vuotava sierain puristetaan umpeen painamalla nenän sivua nenän väliseinää vasten vähintään 15 minuuttia.
Etukumara asento estää verta valumasta nieluun. Verta ei tule niellä, koska se aiheuttaa herkästi pahoinvointia ja oksentelua.
Jääpussi niskassa tai otsalla voi edistää vuodon tyrehtymistä. Myös jäiden tai jääkylmän veden purskuttelu suussa voi pysäyttää vuodon, sillä kylmä supistaa verisuonia ja veri hyytyy.
Nenäverenvuoto lapsella – muista nämä
Jos lapsi kärsii toistuvasti nenäverenvuodosta, lasta on tärkeä muistuttaa siitä, ettei nenään saa laittaa sormia tai muuta tavaraa. A-vitamiinisumutetta voi käyttää myös lapsen nenän limakalvojen hoitamiseen.
Jääpalojen imeskely tai jääkylmän veden purskuttelu voivat olla lapselle mieluisia tapoja tyrehdyttää nenäverenvuotoa.
Verenvuodon tyrehdyttämisessä kannattaa varsinkin lapsen kanssa olla tarkkana siitä, että pää pysyy etukumarassa eikä verta valu nieluun. Jääpalojen imeskely tai jääkylmän veden purskuttelu voivat olla lapselle mieluisia tapoja tyrehdyttää verenvuotoa.
Joskus toistuvan nenäverenvuodon taustalla on bakteeri-infektio, joka tulee hoitaa antibiooteilla. Siksi toistuvista nenäverenvuodoista kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.
Milloin verenvuoto nenästä on syy mennä lääkäriin?
Jos verenvuoto ei lopu vartissa, on syytä lähteä lääkäriin istuvassa asennossa. Jos vuoto ei tyrehdy, kyseessä voi olla vakava vaiva etenkin ikäihmisillä, jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä.
Lääkäri tukkii vuodon sideharsolla tai gelatiinitamponilla. Toistuva vuoto voidaan tyrehdyttää laapiksella eli hopeanitraatilla. Tällöin nenä tyhjennetään ja puudutetaan, minkä jälkeen laapiksella saadaan aikaan peittokohta vuotopaikan päälle. Jos vuoto jatkuu laapistuksen jälkeenkin, voidaan verisuonia polttaa sairaalassa sähköllä.
Laapistuksen jälkeen on tärkeä välttää ponnistelua, kovaa aivastamista sekä kylmien tai kuumien ruokien ja juomien nauttimista, jotka herkästi aiheuttavat vuotoja.
Ehkäise ja tyrehdytä nenäverenvuoto
- Käytä kuiville limakalvoille A-vitamiinisuihketta. Sitä kannattaa käyttää koko talvikauden ajan, sillä kuiva huoneilma imee kosteuden nenän limakalvoilta, jolloin nenä on altis verenvuodolle.
- Suojele nenää rasitukselta. Niistä yksi sierain kerrallaan, vältä kovaa aivastamista. Älä kaiva nenää sormilla.
- Tunnista altistavat tekijät. Vuodolle voivat altistaa myös esimerkiksi kuuma suihku, kuumat tai kylmät ruoat tai juomat, mausteiset ruoat tai kova ponnistelu. Vältä näitä tarpeen mukaan.
- Jos nenä vuotaa, paina sierainta vähintään 15 minuuttia ja pidä pää etukumarassa, ettei veri valu nieluun.
- Kun vuoto on varmasti tyrehtynyt, niistä nenä tyhjäksi hyytymistä. Niitä ei saa niellä, sillä ne aiheuttavat pahoinvointia. Nenään jäädessään ne vuorostaan keräävät tulehduksille altistavia bakteereita.
- Jos vuoto ei kotikonsteilla tyrehdy vartissa, hakeudu lääkäriin.
Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Väyrynen Terveystalosta
Teksti: Anne Ventelä