Tällä sivulla opastamme jalkojen itsehoitoon. Tutustu myös Jalkojenhoito-oppaaseen.
Keskustele aina vakavista ongelmista, kuten jalkojen tunto- ja ihomuutoksista jalkahoitajan, diabeteshoitajan tai lääkärin kanssa.
Pese, kuivaa ja tarkasta
Pese jalat kädenlämpöisellä vedellä. Vesipesu riittää, mutta voit myös käyttää miedosti hapanta pesunestettä esimerkiksi Sebamed-pesunestettä, jossa on ihon luontainen pH 5,5.
Kuivaa jalat puhtaalla ja kuivalla pyyhkeellä. Kuivaa erityisen huolellisesti varpaanvälit, joihin jää helposti kosteutta. Kosteus altistaa erilaisille sieni- ja bakteeri-infektioille, joille diabeetikot ovat muutoinkin erityisen alttiita. Tarkasta jalkojesi kunto aina pesun ja voitelun yhteydessä (vähintään kerran viikossa), jolloin havaitset mahdolliset muutokset ajoissa.
Hoida kynnet
Leikkaa kynnet suoraan, ei kaareviksi. Terävät kohdat voi viimeistellä viilalla. Älä leikkaa kynsiä liian lyhyiksi, etteivät ne kasva kynsivallin sisään. Kynnen reunan tulisi tuntua, kun painat varpaan päätä kevyesti sormellasi.
Hoida ihoa
Erityisesti talvella säärten iho kuivuu herkästi. Valitse sopiva perusvoide säärtesi kunnon mukaan. Erittäin kuiva iho tarvitsee ravitsevan hoitovoiteen, kuten Lipolan, Ceralan Plus, Carbalan tai Carbalan Plus. Muuten hyvässä kunnossa olevalle iholle kuivumista ennaltaehkäiseväksi hoidoksi riittävät esimerkiksi Aqualan Plus tai Aqualan L.
Hiero ja voitele
Jalkojen voitelu hoitaa ihoa ja piristää verenkiertoa. Jalat on suositeltavaa voidella päivittäin. Käytä ravitsevaa perusvoidetta, kuten Lipolania. Voit kokeilla myös rasvaisempaa Hydran-voidetta, jos jalat ovat erittäin kuivat tai iho on ohut. Ohut iho voi myös hyötyä hoitavasta perusvoiteesta, kuten Ceralanista tai Ceralan Plussasta, sillä ne sisältävät ihoa vahvistavia keramideja.
Voiteen määrä on sopiva, kun kuivan ja ohuen ihon oireilu vähenee muutaman päivän kuluessa. Varpaanvälejä ei tule voidella. Varpaanvälit pyritään pitämään mahdollisimman kuivina, ettei hautumia ja sieni-infektioita pääse syntymään.
Tarkasta jalat huolella aina voitelun yhteydessä. Kannattaa kiinnittää huomiota erilaisiin kovettumiin ja muihin muutoksiin ihossa. Ole herkästi yhteydessä diabetes- tai jalkahoitajaan, jos havaitset muutoksia.
Voimistelua jaloille
Hyvä kunto edistää myös jalkojen hyvinvointia. Monipuolinen liikunta ja istumisen tauottaminen ovat hyväksi jaloille. Voit myös tehdä jalkajumpan jalkahoidon jälkeen.
Sukat ja jalkineet
Sopivan kokoiset, ergonomiset kengät ovat välttämättömät jalkojen hyvinvoinnille. Jalkineita voit vaihtaa vaikkapa useamman kerran päivän aikana tilanteen mukaan. Töissä voit käyttää esimerkiksi sisäjalkineita. Tärkeintä on, ettet käytä samoja jalkineita kahta päivää peräkkäin, jotta ne ehtivät kuivua välillä.
Sukat tulisi vaihtaa ainakin kerran päivässä. Sukissa kannattaa kiinnittää huomiota hyvään laatuun ja hengittävyyteen.
Jos jalat hikoilevat voimakkaasti, voit kysyä neuvoa apteekista tai hoitajalta.