Annelilla tyypin 2 diabetes hiipi pikkuhiljaa elämään. Verensokeria seurattiin useita vuosia, jolloin hän alkoi aavistella, että saisi diagnoosin jonakin päivänä. Tyypin 2 diabetes etenee hitaasti, ja joskus se voi pysyä kauan oireettomana tai vähäoireisena.
Yleinen harhaluulo on, että tyypin 2 diabetes on itseaiheutettu sairaus. Sairaus on myös vahvasti perinnöllinen, kuten Annelinkin perheessä.
Diabetes toi lisäsairaudet
Ensimmäiset kuukaudet diagnoosin kanssa tuntuivat hämmentäviltä, koska tietoa oli vähän tarjolla. Anneli kuitenkin huomasi, että tietoa tyypin 2 diabeteksesta on olemassa runsaasti, kun osaa etsiä oikeista paikoista.
Diagnoosin myötä Annelille tuli suurimpana yllätyksenä se, mitä kaikkea diabetes tuo mukanaan. Hän sai diagnoosin jälkeen myös kolesteroli- ja verenpainelääkkeet.
- Mietin pitkään, aloitanko lääkityksen. En tiennyt, että kolesterolini ja verenpaineeni olivat koholla. Nyt olen huomannut, mitä kaikkea diabetes saa aikaan. Vastustuskykykin on niin heikko, että kaikki tulehdukset hyökkäävät päälle, Anneli sanoo.
Elämän sisältö meni uusiksi
Diabetesdiagnoosin jälkeen Annelin elämässä tapahtui paljon muitakin muutoksia. Hän oli ollut 32 vuotta vakuutusyhtiössä töissä, ja yritykseen oli tulossa YT:t. Annelin isä oli sairastunut Alzheimerin tautiin ja tarvitsi huolehtijaa. Siinä vaiheessa Anneli hyppäsi pois oravanpyörästä, ja etsi elämäänsä toisenlaista sisältöä.
- Diabetes toi minulle uusia ystäviä ja aloin tehdä vapaaehtoistöitä. Teen muutaman tunnin Turun Diabetesasemalla, toimin Lounais-Suomen Diabetes ry:n sihteerinä ja jäsenasiainsihteerinä ja vapaaehtoisena tukiryhmässä. Elämästäni on tullut vapaampaa, ja olen paljon tekemisissä ihmisten kanssa, hän kertoo.
Hän toimii miehensä kanssa sijaisperheenä usealle lapselle. Lisäksi hänellä on neljä omaa lasta ja neljä lastenlasta.
Verensokeriarvo heittelee ylös ja alas
Diabeetikolla verensokeriarvo vaikuttaa lähes kaikkeen. Insuliinin eritys on puutteellista, ja insuliini on tärkein verensokeritason säätelyyn osallistuva hormoni.
Annelin oireet ovat vaihdelleet näkökyvyn heikkenemisestä uupumukseen. Jos aamulehden lukeminen aiheuttaa vaikeuksia, Anneli osaa jo arvata, että kyse on verensokeriarvon kohoamisesta.
- Kun verensokeriarvoni on alhaalla, en taas jaksa tehdä mitään. Yleensä syön silloin kourallisen karkkia ja olo kohenee pikkuhiljaa, hän toteaa.
Lääkitystä joudutaan aika ajoin muuttamaan, jos verensokeriarvot vaihtelevat. Anneli nauraa, että heidän perheessään mittaillaan kilpaa verensokeriarvoja.
- Minulla on yleensä se korkeampi arvo kuin miehelläni, Anneli naurahtaa.
Vaihtelevat verensokeriarvot voivat vaikuttaa arvaamattomasti.
- Kerran lääkitys laski verensokerini niin alas, etten päässyt edes liikkeelle tuolista. Minun piti syödä makeaa, että pääsin taas liikkeelle ja lääkitystä säädettiin sen jälkeen, Anneli kertoo.
Hyvä uni on kaiken alku
Terveellinen ruokavalio ja säännölliset elämäntavat ovat oleellinen osa omahoitoa. Hoitotasapainossa pysyminen estää lisäsairauksien syntymistä.
- Omahoidossa pitää olla niin ehdoton. Minun tavoitteeni on, että liikkuisin ja nukkuisin enemmän. Yleensä yritän lisätä hieman lenkin pituutta ja tuoda pöytään kasviksia. Olen huomannut, että hyvä uni on kaikista tärkein, Anneli sanoo.
Hyvällä huumorilla pääsee pitkälle diabeteksenkin hallinnassa.
- Elämässä pitää löytää hyvää kaikesta. Nurjemmastakin puolesta pitää hakea parhain puoli, Anneli toteaa.
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu 29.3.2018.
Artikkelia on päivitetty 29.1.2022.