Suomessa on jopa puoli miljoonaa tyypin 2 diabetesta sairastavaa, joista jokainen on käynyt läpi tämän vaiheen. Lähes joka viidennellä miehellä ja joka kolmannella naisella on vähintään kohtalainen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Se merkitsee, että noin yksi viidestä sairastuu seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Usein kohonnut verensokeri kehittyy vuosien mittaan diabetekseksi. Terveillä henkilöillä verensokerin (glukoosipitoisuuden) yläraja aamulla ennen ateriaa on 6,0 millimoolia litrassa (mmol/l). Diabetesdiagnoosi edellyttää vähintään arvoa 7,0. Näiden lukujen väliin jää alue, jolloin verensokeri on koholla, mutta kyseessä ei ole vielä diabetes. Häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta voidaan todeta myös sokerirasituskokeessa. Tyypin 2 diabetes saattaa olla usein myös oireeton, joten diagnoosi saattaa viivästyä.
Miksi verensokeri nousee?
Kohonneen verensokerin merkittävin syy on ylipaino ja etenkin vyötärölihavuus, jossa rasvakudosta on runsaasti vatsaontelossa, ja rasvaa kertyy maksasoluihin. Tämä aiheuttaa insuliiniresistenssiä, eli insuliinin verensokeria laskeva vaikutus soluissa heikkenee. Aluksi seurauksena on verensokerin lievä nousu, eli esidiabetes, joka etenee usein diabetekseksi, elleivät elintapamuutokset onnistu.
Myös perinnölliset tekijät vaikuttavat sokeriaineenvaihdunnan häiriintymiseen. Samaten raskausdiabetes kohottaa riskiä sairastua myöhemmin tyypin 2 diabetekseen.
Muita riskitekijöitä ovat muu aikaisemmin todettu glukoosiaineenvaihdunnan häiriö, korkea ikä, vähäinen fyysinen aktiivisuus, kohonnut verenpaine, valtimosairaus, uniapnea, unihäiriöt, tietyt lääkitykset sekä psykososiaaliset (mm. stressi) ja sosioekonomiset tekijät. Glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt ovat tavallisia henkilöillä, joilla on sydän- ja verisuonitauti, tai jotka ovat sairastaneet sydän- tai aivoinfarktin.
Miten esidiabetes todetaan?
Esidiabetes tarkoittaa suurentunutta glukoosipitoisuuden paastoarvoa tai heikentynyttä sokerinsietoa. Siksi esidiabeteksen toteamista varten on tehtävä laboratoriokokeita.
Kohonnut verensokeri todetaan sokerirasituskokeella, jossa verensokeri mitataan paastotilassa ja kaksi tuntia sokeriliuoksen nauttimisen jälkeen. Vaikka vain toinenkin näistä arvoista olisi poikkeava, se merkitsee verensokerin häiriötä ja riskiä sairastua diabetekseen. Esidiabeteksen varmistamiseen voidaan käyttää myös sokerihemoglobiinin mittausta.
Esidiabetes voidaan todeta, jos plasman glukoosipitoisuuden paastoarvo on 6,1–6,9 mmol/l tai 2 tunnin arvo 7,8 mmol/l–11,0 mmol/l.
Omaa riskiään sairastua tyypin 2 diabetekseen voi kartoittaa kyselyllä. Diabeteksen riskitestin voi tehdä verkossa Diabetesliiton sivuilla. Etenkin ylipainoisten aikuisten kannattaa tehdä testi, koska ylipaino on merkittävä riskitekijä. Mitä korkeammat pisteet testissä saa, sitä suurempi on diabetesriski. Vaikka testi ei korvaa lääkärin tekemää arviota, antaa se vinkkejä elämäntavoista, joilla voi ennaltaehkäistä tyypin 2 diabeteksen puhkeamista.
Miten diabetesta voi ehkäistä?
Diabeteksen ennaltaehkäisyyn kannattaa ryhtyä viimeistään, jos saa riskitestissä yli 12 pistettä tai jos esidiabetes varmistuu verensokerin mittauksissa.
Jo muutaman kilon painonpudotus vähentää huomattavasti diabetesriskiä. Noin 5–10 % painon lasku pienentää merkittävästi diabetekseen sairastumisen riskiä, jos veren glukoosipitoisuus on koholla. Myös liikunnalla on positiivinen vaikutus, vaikka paino ei edes laskisi. Diabeteksen ilmaantumista ehkäisee päivittäinen, vähintään 30 minuutin kohtuukuormitteinen kestävyysliikunta. Jos ei ehdi liikkua joka päivä, jo viitenä päivänä viikossa liikkuminen voi auttaa. Lisäksi lihaskuntoliikuntaa suositellaan 2–3 kertaa viikossa. Terveysliikunnan suosituksiin voi tutustua myös UKK-instituutin sivuilla.
Suositusten tavoitteena ovat arkiaktiivisuuden lisääminen ja liikkumattomuuden vähentäminen. Myös istuminen tulisi keskeyttää puolen tunnin välein kevyellä liikuskelulla.
Kansallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on suositeltava. Erityisesti kasvisten, hedelmien, marjojen ja kuidun lisääminen, kovien rasvojen vähentäminen ja ravinnon energiatiheyden pienentäminen kannattavat.
Viitteet:
Mustajoki, Pertti. Verensokeri koholla (esidiabetes). Lääkärikirja Duodecim 4.4.2021. Saatavilla osoitteessa: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01134
Diabetesliitto ry. Tyypin 2 diabeteksen riskitesti. Saatavilla osoitteessa. https://diabetes.fi/diabetestietoa/tee-riskitesti/
Tyypin 2 diabetes. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Sisätautilääkärien yhdistyksen ja Diabetesliiton Lääkärineuvoston asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu 8.4.2025). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Diabetesliitto ry. Onko minulla diabetes. Saatavilla osoitteessa: https://diabetes.fi/diabetestietoa/onko-minulla-diabetes/
Suomen Sydänliitto ry. Diabeteksen ehkäisy ja toteaminen. Saatavilla osoitteessa: https://sydan.fi/fakta/diabeteksen-ehkaisy-ja-toteaminen/