Tavoitteena mahdollisimman kestävä ja ravitseva ruokavalio

Uusien ravitsemussuositusten tavoitteena on tehdä pohjoismaisesta ruokavaliosta mahdollisimman kestävää sekä ravitsevaa. Suositusten pääviesti on suosia kasvikuntapainotteista ruokavaliota ja vähentää lihankulutusta sekä terveys- että ympäristösyistä. Vaikka pääpaino on kasvikunnan tuotteissa, myös kalaa ja maitovalmisteita suositellaan nauttimaan riittävästi. Kasvikuntapainotteinen ruokavalio on monipuolisuudessaan huomattavasti ravintoainerikkaampi kuin tämänhetkiset ruokavaliot Pohjoismaissa.

Suositusten mukainen ravitsemus on hyväksi paitsi koko keholle, myös sydämelle. Kuidun, proteiinin ja pehmeiden rasvojen saantia pidetään tärkeänä, kun taas punaista lihaa, kovia rasvoja ja prosessoituja ruokia kehotetaan välttämään. Erityisesti ruokavalion runsas kuitupitoisuus sekä pehmeiden rasvojen suosiminen auttavat pitämään LDL-kolesterolin kurissa. Samalla LDL-kolesterolia kohottavia, eläinperäisistä tuotteista peräisin olevia kovia rasvoja kehotetaan välttämään. Näin ennaltaehkäistään verisuonitukoksia sekä sydän- ja verisuonitautitapahtumia.

Ravitsemussuosituksissa huomioidaan terveysnäkökulman lisäksi entistä kattavammin myös ympäristönäkökulma. Tämän taustalla on Pohjoismaiden tavoitteena oleva Visio 2030, jonka päämääränä on kehittää Pohjoismaista maailman kestävin alue vuoteen 2030 mennessä.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset tiivistetysti

  • Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti, 500–800 g päivässä tai enemmän.
  • Palkokasvit (herneet, pavut ja linssit) sekä perunat merkittävänä osana ruokavaliota.
  • Täysjyväviljaa vähintään 90 g päivässä (kuivapainona).
  • Kalaa kestäviä kalakantoja suosien noin 300–450 g viikossa, josta vähintään 200 g rasvaista kalaa.
  • Punaista lihaa enintään 350 g viikossa. Lihavalmisteita niin vähän kuin mahdollista. Punaisen lihan vähentämisen ei tulisi johtaa siipikarjan lihan kulutuksen lisääntymiseen.
  • Noin 3,5–5 dl rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita päivässä. Juustotyypistä riippuen 10–20 g juustoa vastaa 100 g maitoa.
  • Vähintään 25 g kasviöljyjä (esim. rypsiöljy) päivässä välttämättömien rasvahappojen riittävän saannin varmistamiseksi. Vähemmän voita ja trooppisia öljyjä (mm. kookosrasva ja palmuöljy).
  • Pähkinöitä ja siemeniä 20–30 g päivässä.
  • Vältä prosessoituja elintarvikkeita, joissa runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria.
  • Käytä mahdollisimman vähän alkoholia.

NNR2023

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten kuudes laitos, NNR2023, julkaistiin kesäkuussa 2023. Vahvasti tuoreimpaan tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuvan raportin takana on viiden vuoden työ (2018–2023). Raportissa korostui erityisesti Pohjoismaiden ja Baltian maiden välinen yhteistyö, ja siinä esitetyt suositukset on laadittu kansainvälisiä periaatteita ja standardeja noudattaen.

Raportissa esiintyvät pohjoismaiset ravitsemussuositukset toimivat tieteellisenä perustana kansallisten ravitsemussuositusten uudistamisessa. Myös Suomen kansalliset ravitsemussuositukset päivitetään pian pohjoismaisten suositusten pohjalta.

Lähde: Blomhoff R, Andersen R, Arnesen EK et al. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023. 2023. Saatavilla osoitteessa: https://pub.norden.org/nord2023-003 (viitattu 8.3.2024)

1.4.2023 Orionsydän: Testit ja oppaat

Testaa tietosi uudistetuista ravitsemussuosituksista

Lue lisää