Terveystietoa

Sivun sisältö ja pikalinkit

Terveys ja hyvinvointi ovat monimuotoisia – siksi olemme koonneet tälle sivulle laajan valikoiman aiheita, jotka auttavat sinua huolehtimaan itsestäsi ja läheisistäsi. Tutustu vinkkeihin mielen hyvinvoinnista fyysiseen terveyteen, suun hoitoon ja lemmikkien hyvinvointiin.

Auringolta suojautuminen

11.2.2020 Terveystietoa

Kun iho on tottunut Suomen pimeään talveen, se palaa herkemmin auringossa. Siksi iho kannattaa suojata erityisen hyvin, jos matkustat talvilomalla etelään tai vaikka hangille. Muista, että pilvinen sää ei vastaa aurinkosuojaa!

Lue lisää
26.6.2019 Terveystietoa

Valitse lapsellesi ja itsellesi sopiva aurinkovoide, ja säilytä aurinkosuoja oikein. Muista myös käyttää ja lisätä aurinkovoidetta riittävästi! Kesästä ja auringosta voi nauttia täysillä, kunhan muistat suojata ihosi palamiselta.

Lue lisää
18.6.2019 Terveystietoa

Fysikaalinen vai kemiallinen aurinkovoide? Riittääkö meikkivoide suojaamaan auringolta? Aurinkovoiteiden käyttöön liittyy luuloja ja väärinkäsityksiä. Oheisten väittämien avulla erotat oikean tiedon oletuksesta.

Lue lisää
5.6.2019 Terveystietoa

Kutinaa, punoitusta ja röpelöistä näppylää. Suomalaisista jopa joka kymmenes saa UV-säteilystä jonkinasteista aurinkoihottumaa. Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo, mistä vaivassa on kyse.

Lue lisää
28.5.2019 Terveystietoa

Useat lääkeaineet herkistävät auringonvalolle. Silloin iho voi joko palaa helpommin tai kehittää aurinkoihottumaa. Valoherkkyyttä lisäävän lääkekuurin aikana auringossa oleilua on hyvä välttää ja iho on syytä suojata kunnolla.

Lue lisää
29.6.2017 Terveystietoa

Aurinko hellii ihoa ja mieltä, mutta aiheuttaa myös helposti ihon palamista. Aurinkosuoja tulee valita ihotyypin ja olosuhteiden mukaan.

Lue lisää
27.5.2014 Terveystietoa

Suojaa iho hyvin auringolta. Jos iho kuitenkin palaa, hoida palanutta ihoa viileällä ja juomalla vettä. Jos palanut iho tekee kipeää, ota särkylääkettä.

Lue lisää
29.7.2013 Terveystietoa

Auringossa palaneen, punoittavan ihon hoito onnistuu parhaiten kotona. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos iho palaa laajalta alueelta rakoille. Monet palamisen aiheuttamat vauriot näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua.

Lue lisää
31.5.2012 Terveystietoa

Vaalea iho, joka ei rusketu mutta palaa helposti. Kuulostaako tutulta? Ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen kertoo, että myös herkkäihoisen on mahdollista nauttia kesästä ja auringosta turvallisesti.

Lue lisää

Mielen hyvinvointi ja jaksaminen

11.9.2024 Terveystietoa

Vaikka muisti tuntuisi pätkivän, on tuskin syytä huoleen. Esimerkiksi stressi tai univaje voivat vaikuttaa muistin toimintaan.

Lue lisää
24.1.2024 Terveystietoa

Aivot tarvitsevat lepoa siinä missä lihaksetkin, mutta miten saada aivot rauhoittumaan? Hyvää aivoergonomiaa ylläpitää vaihtelu ja riittävät tauot. Lue lisää!

Lue lisää
27.12.2023 Terveystietoa

Jokainen kokee joskus ohimenevää ja lyhytaikaista stressiä, jota voi aiheuttaa niin kielteiset kuin myönteisetkin asiat elämässä.

Lue lisää
5.3.2024 Terveystietoa

Vahva resilienssi auttaa ihmistä selviytymään vaikeuksista ja säilyttämään toivon. Resilienssi ei ole supervoima tai ominaisuus vaan prosessi.

Lue lisää
8.12.2022 Terveystietoa

Uupumus opetti Fanny Teijonsalon tunnistamaan oman jaksamisensa rajat. Nyt hän nauttii elämästä, johon mahtuu kilpaurheilun ja yliopisto-opintojen lisäksi myös lepoa.

Lue lisää
29.12.2023 Terveystietoa

Kun sohva ja suklaa kutsuvat lenkkipolkuja tehokkaammin, saattaa kyse olla kaamosväsymyksestä tai jopa kaamosmasennuksesta.

Lue lisää
29.12.2023 Terveystietoa

Tiesitkö, että mindfulness voi tuoda helpotusta stressiin? Se ei kuitenkaan ole pika-apu, vaan hyöty tulee säännöllisestä harjoittelusta, sanoo mindfulnessin Suomeen tuonut Leena Pennanen.

Lue lisää
30.8.2023 Terveystietoa

Työikäisten henkiset paineet ovat niin yleisiä, että tutkijatkin yllättyivät. Myös itsemurhaa ajattelee entistä useampi, paljastaa Terve Suomi -tutkimus.

Lue lisää
6.6.2023 Terveystietoa

Ajattelua vaativa tekeminen pitää aivot virkeänä. Ponnistelun tulisi myös olla innostavaa.

Lue lisää
17.8.2022 Terveystietoa

Aivosumulla viitataan oireisiin, jotka voivat liittyä hyvin monenlaisiin vaivoihin. Kyse on harvoin vakavasta sairaudesta.

Lue lisää
11.5.2021 Terveystietoa

Aivoterveydestä kannattaa pitää erityistä huolta. Jokainen voi onneksi vaikuttaa aivojensa hyvinvointiin omassa arjessaan. Ratko ristikoita, nuku hyvin, tanssi ja liiku, erityisesti toisten kanssa! Myös ravinnolla on suuri merkitys.

Lue lisää
4.11.2020 Terveystietoa

Etätyö tuo parhaimmillaan joustavuutta arkeen. Samanlaisina toistuvat päivät voivat kuitenkin johtaa tylsistymiseen, jota Työterveyslaitos kutsuu etätyöapatiaksi.

Lue lisää

Ruokavalio

17.10.2019 Terveystietoa

Kasvisten lisääminen lautaselle saa olon kevyemmäksi ja pitää suoliston terveempänä kuin tuhti ruokavalio. Silloin tällöin laadukkaalla liharuoalla herkuttelu on silti edelleen sallittua myös terveysasiantuntijan mielestä.

Lue lisää
26.5.2021 Terveystietoa

Runsas sokeri haastaa terveyttä ja myös vireyttä sekä suoliston hyvinvointia. Siksi lisätyn sokerin saantiin on hyvä kiinnittää huomiota – päivittäinen suositusmäärä ylittyy piilosokerilla yllättävän helposti.

Lue lisää
20.10.2021 Terveystietoa

Jopa yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa ruoastaan liian paljon suolaa. Iso osa siitä on elintarvikkeiden sisältämää piilosuolaa.

Lue lisää
12.6.2024 Terveystietoa

Painonhallinta on elämänhallintaa, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Avainsanoja ovat uni, stressi, ateriarytmi ja annoskoko. Painoindeksi on lupa unohtaa.

Lue lisää
22.4.2022 Terveystietoa

Terveellinen ruokavalio on varfariinihoidon lähtökohta. Periaate on, että varfariini annostellaan ruokavalioon sopivaksi, ei päinvastoin.

Lue lisää

Koti ja vapaa-aika

25.5.2023 Terveystietoa

Kun kodin lääkekaapin sisältö on ajan tasalla, voit viettää huolettomia lomapäiviä. Hyvin varustellusta kesän lääkekaapista löytyy esimerkiksi hydrokortisonitabletit.

Lue lisää
29.11.2024 Terveystietoa

Hemmottelua, lepoa, hyvän olon liikuntaa ja arjen rasituksista toipumista. Niistä on joulu tehty. Listasimme orionilaisten joululahjavinkkejä, jotka löytyvät apteekin hyllyltä.

Lue lisää
2.5.2022 Terveystietoa

Apteekin valikoimasta löytyy hyvinvointivinkkejä ja hemmottelua kaikenikäisille äideille. Lahjavinkkejä on niin kuntoiluun, itsestä huolehtimiseen kuin itsensä mittaamiseenkin.

Lue lisää
24.6.2020 Terveystietoa

Hyvin varustettu mökin lääkekaappi poistaa kesästä monta murhetta. Käytä siis hetki aikaa ja tarkista loma-ajan lääkekaapin sisältö. Löytyykö aineksia haavanhoitoon, muistitko allergiat? Tarkista muistilistasta, mitä hoitotarpeita mökille mukaan!

Lue lisää
20.6.2022 Terveystietoa

Rannikkoalueilla liikuttaessa kannattaa tehdä iltaisin punkkitarkastus. Iholle ehtineen punkin nopea irrotus voi estää mahdollisen borrelioosin.

Lue lisää
19.12.2023 Terveystietoa

Sauna on paikka, jossa ei ole sääntöjä, vaan lupa rauhoittua. Saunomisen monet terveysvaikutukset perustuvat kehon ja mielen rentoutumiseen.

Lue lisää

Fyysinen terveys

1.10.2024 Terveystietoa

Mistä pyörtyminen johtuu ja mitä täytyy tehdä, jos joku pyörtyy? Tavallinen pyörtyminen ei ole vaarallista, mutta äkillisen tajuttomuuden takana voi olla myös jokin vakavampi syy.

Lue lisää
26.6.2024 Terveystietoa

Vaivaako silmän nykiminen? Elohiiri eli myokymia ilmestyy yleensä toiseen alaluomeen. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta jos se haittaa, kannattaa tarkastella omia elintapoja. 

Lue lisää
24.4.2024 Terveystietoa

Jos pyörittävä huimaus iskee kumartuessa tai sängyssä kääntyessä, voi kyseessä olla hyvänlaatuinen asentohuimaus.

Lue lisää
28.12.2023 Terveystietoa

Elimistön vastustuskyky on tärkeä, jotta kehomme pystyy torjumaan bakteereita, viruksia ja muita taudinaiheuttajia.

Lue lisää
12.12.2023 Terveystietoa

Terve Suomi -tutkimuksen mukaan aikuisten diabetes ja työikäisten lihavuus ovat entistä yleisempiä.

Lue lisää
24.10.2023 Terveystietoa

Virtsankarkailuun liittyy usein paljon turhaa häpeää ja elämänlaadun heikentymistä. Miesten virstankarkailuun on olemassa monenlaista hoitoa, joka on ajoissa aloitettuna usein tehokasta.

Lue lisää
11.4.2023 Terveystietoa

Laaja kyselytutkimus ja terveystarkastukset keräävät suomalaisten voinnista kansainvälisestikin ainutlaatuisen tietopankin Terve Suomi -tutkimuksessa.

Lue lisää
9.2.2023 Terveystietoa

Metabolisen oireyhtymän eli MBO:n näkyvin merkki on keskivartalolihavuus. Sen hoidossa tulisi huomioida ihminen kokonaisuutena.

Lue lisää
12.10.2022 Terveystietoa

Sitä ei näe eikä tunne, mutta silti se vaikuttaa monen elimistössä. Hiljaisesti kytevä matala-asteinen tulehdus on terveydelle haitallinen tila, joka on yhdistetty monien sairauksien riskiin.

Lue lisää
7.9.2022 Terveystietoa

Suolistossamme majailee valtava joukko mikrobeja, joiden kanssa elämme tiiviissä vuorovaikutuksessa. Lue bakteriologian asiantuntijan vinkit!

Lue lisää
24.5.2022 Terveystietoa

Selittämättömien oireiden taustalla voivat olla hermoston ohjaustoiminnot eli kyseessä on toiminnallinen häiriö. Ihmisellä itsellään on tällöin työkalut, joilla vaivasta pääsee eroon.

Lue lisää
16.9.2020 Terveystietoa

Jos ihmisellä ei olisi lainkaan vastustuskykyä, tavallinen flunssakin voisi olla kohtalokas. Siksi luonto on kehittänyt meille nerokkaan puolustusjärjestelmän

Lue lisää
1.11.2019 Terveystietoa

Sitkeässä elävä käsitys, jonka mukaan suomalainen mies ei mene helposti lääkäriin, pitää Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vännin mukaan ainakin osittain paikkansa edelleen.

Lue lisää

Infektiot

3.10.2023 Terveystietoa

Miten suojaudun hirvikärpäsiltä? Minkälaisia oireita hirvikärpäsen purema aiheuttaa? Tässä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin hirvikärpäsestä.

Lue lisää
20.6.2022 Terveystietoa

Rannikkoalueilla liikuttaessa kannattaa tehdä iltaisin punkkitarkastus. Iholle ehtineen punkin nopea irrotus voi estää mahdollisen borrelioosin.

Lue lisää
9.9.2020 Terveystietoa

Puutiaisten varalta kannattaa olla valppaana syksylläkin. Myös arkiset infektiot kuten virtsatietulehdus, ihon tulehdukset ja eläimen puremat on syytä hoitaa kuntoon.

Lue lisää
1.7.2020 Terveystietoa

Kynsisienen oireita ovat paksuuntunut kynsi ja muut kynsimuutokset. Se on ennen kaikkea kosmeettinen haitta. Mitä aiemmin kynsisienen hoidon aloittaa, sitä paremmin hoito tepsii.

Lue lisää

Lemmikit

11.2.2013 Terveystietoa

Kuiva iho kutittaa koiraa, jolloin se alkaa raapia ihoaan ja saattaa vaurioittaa sitä. Eläinlääkäri Kirsti Schildt kertoo, miten koiran kuiva iho hoidetaan.

Lue lisää
3.6.2014 Terveystietoa

Tarvitseeko valmisruokaa syövä koira vitamiinilisiä? Entäpä kotiruokaa syövä karvaturri? Mistä tietää, kärsiikö koira vitamiininpuutteesta?

Lue lisää
3.6.2014 Terveystietoa

viiksiniekka? Mistä tietää, kärsiikö kissa vitamiininpuutteesta?

Lue lisää
27.5.2014 Terveystietoa

Eläinten ruoka-aineyliherkkyyden ja atopian oireet ovat hyvin samantapaiset. Lemmikki voi kutista, sillä voi ilmetä muita iho-oireita tai esimerkiksi toistuvia korvatulehduksia.

Lue lisää

Tiesitkö? Hyödyllistä tietoa!

11.5.2022 Terveystietoa

Lääkinnällinen laite on termi, joka hämmentää kuluttajia. Tuttu apteekkituote onkin laite, vaikka se helpottaa oireita niin kuin lääke.

Lue lisää
29.6.2022 Terveystietoa

Terveystiedon luotettavuutta on tärkeää pystyä arvioimaan, jotta tunnistaa virheellisen ja epäasiallisen tiedon. Misinformaatio on tahatonta väärää tietoa, disinformaatio taas tarkoituksella harhaanjohtavaa tietoa.

Lue lisää
27.6.2022 Terveystietoa

Nettiapteekkeja on helppo löytää verkosta. Mutta miten tunnistaa asianmukainen apteekin verkkokauppa?

Lue lisää
15.6.2022 Terveystietoa

Koskaan ei voi tietää mitä sattuu. Siksi on hyvä, että kotoa löytyy paitsi ruokaa ja juomaa myös välttämättömiä lääkkeitä sekä useimmin tarvittuja muita apteekkituotteita.

Lue lisää
13.10.2022 Terveystietoa

Joditableteilla suojataan kilpirauhasta äkillisen ja odottamattoman ydinonnettomuuden sattuessa. Niitä pitää olla kotona aina saatavilla. Joditabletin saa kuitenkin ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.

Lue lisää
20.5.2023 Terveystietoa

Primaspan on sepelvaltimotautikohtauksen, aivoinfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden sekä sydäninfarktin ehkäisyyn tarkoitettu lääke. Ennen lääkkeen aloittamista on aina käytävä lääkärissä.

Lue lisää
31.5.2022 Terveystietoa

Yhä useampi suomalainen hankkii apteekkituotteita verkkoapteekeista. Nettiapteekkeja koskevat samat vaatimukset kuin kivijalka-apteekkeja.

Lue lisää
19.5.2021 Terveystietoa

Koronan aikana suomalaiset ovat kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota hengittämiseen. Hyvä, sillä hengitys on vahva voima, jonka avulla voi säädellä tunteitaan, vaikuttaa toimintakykyynsä ja rauhoittua.

Lue lisää

Suun terveys

31.1.2024 Terveystietoa

Huulten rohtuminen on ikävä talvinen vaiva – lue tästä vinkit sen hoitoon.

Lue lisää
29.11.2023 Terveystietoa

Kun suupielessä kihelmöi ja sitä seuraa rakkula, on syynä todennäköisesti ”yskänrokko” eli herpes huulessa. Vaiva paranee onneksi nopeasti.

Lue lisää
20.10.2022 Terveystietoa

Kipeällä suulla on paha purra ja puhua. Se haittaa elämänlaatua ja uhkaa laajalti terveyttä. Suu pysyy kunnossa pienillä päivittäisillä teoilla.

Lue lisää
18.3.2019 Terveystietoa

Huuliherpes on ikävä mutta onneksi yleensä lyhytkestoinen vaiva. Itsehoito lievittää huuliherpeksen oireita. Mitä nopeammin oireita pystyy hillitsemään, sitä vähemmällä saattaa selvitä.

Lue lisää
30.7.2018 Terveystietoa

Aftat ovat suun limakalvojen pieniä, kivuliaita haavaumia. Lähes joka toisella ihmisellä esiintyy niitä elämänsä aikana, monella toistuvasti.

Lue lisää
16.8.2016 Terveystietoa

Kun sylki vähenee, suu on alttiimpi bakteereille ja voi tuntua kipeältä. Aamulla kun suu on kuiva, hengityskin usein haisee pahalta.

Lue lisää
16.8.2016 Terveystietoa

Ientulehdus on petollinen vaiva, sillä se saattaa olla pitkään oireeton. Tehokas puhdistus pitää ikenet terveinä ja säännöllinen käynti hammaslääkärillä estää vakavan tulehduksen.

Lue lisää
16.8.2016 Terveystietoa

Hammaskiille suojaa hampaita reikiintymiseltä. Suun bakteerit, erilaiset hapot ja liian voimakas harjaus voivat kuitenkin vaurioittaa hammaskiillettä. Tuhoutunut kiille ei palaudu, joten sitä kannattaa suojella.

Lue lisää
16.8.2016 Terveystietoa

Hampaiden harjaus on jokapäiväistä rutiinia, johon ei aina tule kiinnitettyä riittävästi huomiota. Kokosimme yleisimmät virheet hampaiden hoidosta.

Lue lisää
27.5.2015 Terveystietoa

Kihelmöikö huulia tuttuun tapaan? Jos olet aiemmin kärsinyt herpesoireista, ne puhkeavat helposti uudelleen. Oireet ovat onneksi yleensä hoidettavissa tehokkaasti.

Lue lisää