Kotivaraksi kutsutaan kotona olevaa varastoa, joka sisältää ruokaa ja juomaa sekä muita tarpeellisia tarvikkeita poikkeuspäivän tai -päivien varalle. Tuotteet ovat sellaisia, joita käytetään muutenkin koko ajan. Siten varastoa myös uudistetaan jatkuvasti esimerkiksi ennen päiväysten umpeutumista.
Häiriötilanteen sattuessa kotivaran pitäisi riittää koko perheelle ainakin kolmeksi vuorokaudeksi eli 72 tunniksi. Varautumissuositus on tehty yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa, ja siihen on opastettu kansalaisia jo kauan.
Häiriötilanteen sattuessa kotivaran pitäisi riittää koko perheelle ainakin kolmeksi vuorokaudeksi
Kotivaraa voi tarvita esimerkiksi silloin, jos sairastumisen vuoksi ei pääse kauppaan eikä apteekkiin, sähkökatkos iskee yllättäen tai myrsky estää kodista poistumisen. Tai ilmaantuu jokin muu poikkeama normaalista.
Varaa riittävästi lääkkeitä useaksi päiväksi, älä silti hamstraa
Lääkekaapissa on syytä olla välttämättömiä reseptilääkkeitä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi tai jopa pidemmäksi aikaa, jos apteekkiin ei pääse.
On hyvä varautua myös itsehoitolääkkein erilaisiin vaivoihin, kuten särkyyn, kipuun, kuumeeseen, ripuliin, ummetukseen tai allergiaan. Lapset voivat äkisti tarvita esimerkiksi puuduttavia korvatippoja.
Joditabletteja on syytä olla kotona aina. Niitä ei kannata kuitenkaan hamstrata – yksi pakkaus joditabletteja riittää kotivaraksi. Valmistetta ei tule ottaa omin päin vaan ainoastaan viranomaisten ohjeiden mukaan. Jodivalmiste suojaa kilpirauhasta säteilyltä ydinonnettomuudessa.
Älä unohda myöskään lemmikin säännöllisesti tarvitsemia lääkkeitä.
Kuten elintarvikkeissakin, kaikissa lääkkeissä pitää seurata viimeistä käyttöpäivää. Tuotteet olisi hyvä käyttää ajoissa, ettei synny tarpeetonta lääkehävikkiä. Siksi kannattaa varata kotiin lähinnä vain sellaisia tuotteita, joilla on käyttöä normaaliarjessakin.
Varaudu ruhjeisiin ja tulehduksiin – perusvoiteestakin on moneen
Ensiapupakkaus sekä käsidesiä ja desinfiointiainetta on aina hyvä löytyä kotioloista. Ruhjeisiin, tulehduksiin ja haavoihin voit tarvita lääkevoiteita eli hydrokortisoni- ja antibioottivoiteita, haavanpuhdistusainetta, sideharsoa, haavataitoksia tai laastareita.
Perusvoiteitakaan ei kannata unohtaa. Perusvoide sopii sekä pesuun että kosteutukseen. Vitamiineista ainakin pimeään kaamosaikaan on hyvä olla etenkin D-vitamiinia.
Kokoa kotivara mieleisistä ruuista ja juomista
Kotiin kannattaa varata monipuolisesti hyvin säilyviä, helposti valmistettavia ja kaikille maistuvia elintarvikkeita. Ennakoi, miten valmistat ruokaa, jos sähköä ei ole. Säilykkeet, kuivamuona, pasta, riisi, peruna, jauhot, sokeri, kuivatut hedelmät ja suklaa säilyvät hyvin pidemmänkin aikaa.
Muista perheenjäsenten erikoisruokavaliot. Jos perheessä on lemmikkejä, niillekin pitää varata ruokaa.
Varaa kotiin vain sellaisia tuotteita, joita käytät normaaliarjessakin
Juomista on oltava riittävästi saatavilla. Häiriötilanteessa veden saanti voi vaikeutua. On hyvä hankkia varoiksi useampi litra kaupan pullotettua vettä sekä puhtaita, kannellisia astioita veden hakemiseen. Yksi henkilö tarvitsee juomavettä noin kaksi litraa päivässä.
Lisäksi vettä pitäisi varata peseytymiseen sekä wc:n huuhteluun.
Mieti, mitä kaikkea poikkeusoloissa voi tarvita
Jos sähköt katkeavat, varaudu paristoradiolla, jotta kuulet viranomaistiedotteet. Paristoja kannattaa varata riittävästi myös taskulamppua varten.
Kännyköille on hyvä hankkia varavirtalähde. Kynttilät ja tulitikut helpottavat pimeässä näkemistä.
Retkikeitin helpottaa ruoanlaittoa sähköttömässä taloudessa. Tarkista, että kotoa löytyy muun muassa tölkinavaaja, hygieniatarvikkeita ja teippiä. Jos perheessä on pienokainen, vaippojakin tarvitaan. Myös sammutuspeite ja käsisammutin voivat olla joissain tilanteissa tarpeen.
Myös käteistä rahaa on syytä olla kotivarana. Lisää hyviä kotivaravinkkejä saat muun muassa SPR:ltä ja Martoilta.
Pidä kotivarana ainakin nämä apteekkituotteet:
- Omat, perheenjäsenten ja lemmikkien välttämättömät reseptilääkkeet
- Särky- ja kuumelääkkeitä
- Joditabletteja
- Käsidesiä, desinfiointiainetta, lääkevoiteita, puuduttavia korvatippoja
- Laastareita, sideharsoa, haavataitoksia
- Vitamiineista etenkin D-vitamiinia
- Perusvoidetta pesemiseen ja kosteutukseen
Teksti: Tarja Västilä