Närästys, kyyn puremat, kiusaavat ötökät ja mökkireissulla syntyneet naarmut ovat kesäisiä vitsauksia, joiden hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Näillä vinkeillä taltutat kesäiset vaivat ennen kuin niistä koituu enemmän harmia.

Tarkista ensin päiväykset

Käy lääkekaapin sisältö läpi ja poista vanhentuneet lääkkeet.

Vaikka esimerkiksi vanhentunut särkylääke näyttäisi hyvältä, ei sitä kannata ottaa. Lääkkeen vanhetessa sen sisältämät kemialliset yhdisteet voivat reagoida keskenään – ääritapauksissa voi jopa syntyä myrkyllisiä aineita. Vanhentuneen lääkkeen teho myös hiipuu.

Palauta vanhentuneet lääkkeet apteekkiin. Lue täältä lisää lääkkeiden lajittelusta!

Haavanhoitotarvikkeet ajan tasalle

Kesällä sattuu ja tapahtuu, kun liikutaan ja touhutaan. Hanki lääkekaappiin:

  • laastareita
  • rasvalappuja palovammojen ja asfaltti-ihottuman varalle
  • haavalappuja
  • sideharsoa, jolla kiinnität haavalaput

Huuhtele haavasta lika puhtaalla vedellä. Jos sitä ei ole saatavilla, käytä natriumkloridia sisältävää haavanhuuhteluliuosta. Vaikkapa likaisesta ongenkoukusta tullut haava on hyvä puhdistaa antiseptisellä haavasuihkeella.

Venähdysten ja nyrjähdysten varalle voit hankkia ideaalisidettä.

Rauhoita kenkkuileva kesävatsa

Kesällä reissataan, nautitaan ruoasta ja välillä käsienpesu unohtuu. Ei ihme, jos vatsavaivat yllättävät.

Vatsavaivat saa helpoiten estettyä hyvällä käsihygienialla. Käsien huolellinen pesu puhdistaa kädet parhaiten, mutta jos pesu on vaikea toteuttaa, desinfioiva käsigeeli on hyvä apu matka-apteekkiin.

Jos vatsa alkaa kuitenkin kenkkuilla, varaa lääkekaappiin ainakin ripulilääkettä, närästyslääkettä ja ummetuslääkettä.

Joskus lapset saattavat syödä esimerkiksi myrkyllisiä luonnonmarjoja. Mahdollisten myrkytysten takia lääkekaapissa on hyvä olla lääkehiiltä. Muista kuitenkin, ettei lääkehiili sovi käytettäväksi kaikissa myrkytystapauksissa. Ennen lääkehiilen käyttämistä on hyvä soittaa Myrkytystietokeskukseen.

Hyönteisten pistot, käärmeen purema ja allergiat

Moni saa kutiavaa ihottumaa esimerkiksi hyttysen pistoista. Paukamiin voi laittaa hydrokortisonivoidetta, joka on ehdoton hankinta kesän lääkekaappiin. 

Itikoiden pistot ovat suurimmalle osalle vaarattomia. Ampiaisen pisto sen sijaan voi olla vaarallisempi juttu. Niitä varten lääkekaapissa on hyvä olla hydrokortisonitabletteja. Ampiaisen pistokohtaa tulee tarkkailla, ja esimerkiksi voimakkaan turvotuksen takia on lähdettävä lääkäriin. Kyynpureman takia taas pitää lähteä lääkäriin välittömästi, eikä purema-alueeseen saa koskea. Ensiapuna voi käyttää hydrokortisonitabletteja. Jos kyy puree lemmikkiä, ei tabletteja tule käyttää, vaan kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkärin mahdollisimman pian ja toimia eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Monessa perheessä pärskitään kesällä siitepölyallergian takia. Tarkasta, että lääkekaapissa on allergialääkkeitä, kuten antihistamiinitabletteja.

Jos joku mökillä oleilijoista kärsii vakavampioireisesta allergiasta, hänelle määrätyt lääkkeet tulee ehdottomasti muistaa pakata mukaan mökkitavaroihin.

IHA_kesalaakekaappi2.jpg

Suojaudu auringolta

Kesän lääkekaappiin on hyvä varata aurinkovoiteita. Ihoja on erilaisia samassa perheessäkin, saati mökkivieraitten joukossa. Muista, että lapsilla suojakertoimen pitää aina olla yli 50. Lapsille kannattaa ostaa juuri lapsille suunniteltuja aurinkovoiteita. 

Vanhentuneiden aurinkovoiteiden varaan ei kannata laskea. Aurinkovoiteet säilyvät noin vuoden avaamisen jälkeen. Niiden muuttunut koostumus kielii vanhenemisesta.

Parhaiten auringonpolttamilta välttyy, kun käyttää pitkähihaisia vaatteita ja pysyttelee varjossa. Varsinkin pienet lapset on syytä pitää varjossa.

Jos iho sattuu kärähtämään, dekspantenolia ja hydrokortisonia sisältävä lääkevoide lievittää oireita. 

Varaudu punkkeihin

Punkkeja löytyy liki koko Suomesta, joten hanki punkkipihdit. Muista jokailtainen ihon punkkitarkastus, jos reissaat kovin punkkisella alueella.

Miten säilyttää lääkkeet helteellä?

Lääkkeet eivät kestä hyvin kuumuutta, lämmönvaihteluita ja kosteutta. Älä siis säilytä lääkkeitäsi ikkunalaudalla auringonpaisteessa tai jätä niitä kuumaan autoon!

  • Säilytä lääkkeet omissa pakkauksissaan, kuivassa paikassa ja mielellään valolta suojattuna.
  • Jos käytät kylmäsäilytystä vaativaa lääkettä kuten insuliinia, voit pakata sen esimerkiksi automatkalle kylmäpussiin. Katso, ettei lääke kuitenkaan pääse jäätymään.
  • Säilytä lääkettä jääkaapissa vain, jos pakkauksessa ohjeistetaan niin.

Kesämökin lääkekaapin muistilista

Teksti: Jenni Kleemola & Orion

Asiantuntija: farmaseutti ja kosmetologi Krista Valkama Forssan Keskusapteekista