1. Ylläpidä palautumista läpi vuoden
Palautuminen ei ole vain loma-ajan oikeus, vaan jokaiseen viikkoon olisi hyvä sisällyttää vähän ”lomaa” eli sellaista kiireetöntä tekemistä, mistä tulee itselle hyvä mieli. Palautumista ja terveyttä ylläpitää, jos voi suunnitella jotain rentouttavaa tekemistä jokaiseen päivään.
Vaikka arki on kiireistä, hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei koko ajan tarvitsisi olla jollekin hyödyksi. Arjen huokoisuutta on siksi hyvä vaalia ja rytmittää arkipäiväänsä vaikkapa 8+8+8-mallilla, jossa nukkumiselle, työpäivälle ja luppoajalle varataan päivästä yhtä paljon tunteja.
2. Pohdi hyvää arkea ja ajankäyttöä
Loman jälkeen on voimia pohtia, mitä arkielämältään haluaa. Kiire kuormittaa, joten organisoimalla ja rajaamalla arkeaan voi välttää kalenterin täyttymisen äärimmilleen. On hyvä miettiä, millaisia harrastuksia itselleen toivoo ja huolehtia siitä, että päiviin jää myös huokoisuutta ja tilaisuuksia yllätyksille.
Suunnittelu auttaa myös siihen, että voi olla suunnittelematta. Silloin voi vastata myöntävästi vaikkapa ystävän pyyntöön lähteä leffaan tai kävelylle, vaikka sitä ei ole etukäteen varattu kalenteriin. Luppoaikaa on hyvä suojella ja huolehtia, että elämään mahtuu lasten ja läheisten tarpeiden lisäksi aikaa itselle.
3. Ota käyttöön irrottautumisrutiini työpäivän päätteeksi
Jotta palautuminen työpäivän päätteeksi käynnistyy, kannattaa kehittää itselleen jokin arjen huolista ja tehtävälistoista irrottava asia, jota toistaa päivittäin. Jollekin se voi olla metsälenkki, iltavenyttely tai meditaatio, kirjan lukeminen tai sauna. Rutiini voi myös olla pari pitkää syvään hengitystä ja päätös laittaa työasiat loppupäiväksi sivuun.
4. Arkiliikunta tai hyvänmielen liikehdintä lievittää henkistä kuormitusta
Moni kokee arjessaan, ettei energia riitä liikkumiseen. Kuitenkin pienikin liike tekee henkiselle hyvinvoinnille hyvää myös silloin, kun on kaikista väsynein. Ei aina tarvitse jaksaa juoksulenkkiä tai edes reipasta kävelylenkkiä, vaan joskus riittää, että käy vaikkapa vain vartin mittaisella happihyppelyllä tai venyttelee tv:tä katsoessaan. Arkiliikehdintä edistää hyvinvointia.
5. Pysähdy omien arvojen ja tarpeiden äärelle
Moni osaa luetella lukuisia hyvinvointivinkkejä, mutta ne eivät välttämättä toteudu arjessa. Ruuhkavuodet, lapsiperheen kiireet, ikääntyvät vanhemmat ja kiireinen työelämä voivat varastaa ajan ja stressaava elämä tarttuu takinliepeestä kiinni heti loman loppuessa.
On luonnollista, että läheisten tarpeet ovat tärkeysjärjestyksessä korkealla, mutta jokaisen vastuulla on pitää kiinni myös omasta hyvinvoinnistaan. Elämänarvoihin saa ja pitää kuulua myös oma terveys. Sekin voi auttaa, kun ottaa tavaksi järjestää kuukauden kahdelle viikonlopulle ohjelmaa ja kieltäytyä kutsuista ja velvollisuuksista kahtena muuna. Kaksi viikonloppua kuukaudessa varattuna pötköttelylle on erinomaista lääkettä palautumiselle ja hyvinvoinnin ylläpitämiselle.
Teksti: Anni Turpeinen
Asiantuntija: Erityisasiantuntija Liisa Puskala Työterveyslaitokselta