Miten auringon polttama iho oireilee?
”Auringossa palanut iho punoittaa, kuumottaa ja on kosketukselle arka. Raju palaminen nostattaa rakkuloita. Muutaman päivän kuluttua palaneet ihoalueet alkavat kesiä. Sekä ruskettuminen että ihon punoitus ovat vain päällepäin näkyviä merkkejä siitä, että auringon ultraviolettisäteily on päässyt vaurioittamaan ihoa. Solutasolla tapahtuvat vauriot näkyvät vasta pidemmän ajan kuluessa. Iho menettää vuosien aurinkoaltistuksen seurauksena kimmoisuuttaan, ja auringonpalvojan voikin tunnistaa yleensä siitä, että hän näyttää ikäistään vanhemmalta. Yksi liiallisen UV-altistuksen oireita on myös valoihottuma, joka nousee usein keväällä tai alkukesästä paljastetuille ihoalueille, kuten käsivarsiin. Valoihottuman tunnistaa näppyläisestä punoituksesta ja kutinasta. Joskus iholle nousee vesirakkuloitakin.”
Miten auringossa palanutta ihoa tulee hoitaa?
”Hyvä keino on kostuttaa pyyheliina tai puuvillainen vaatekappale viileällä vedellä ja hautoa tällaisella kääreellä palanutta ihoa. Jos palanut iho kipuilee, voi ottaa tavallista tulehduskipulääkettä, kuten ibuprofeenia. Lisäksi tulee juoda vettä. Palaneen ihon hoito on pääosin näiden kotikonstien varassa. Lääkäriin kannattaa silti lähteä, jos iho palaa laajemmalti rakoille. Lääkäri voi määrätä palovammavoidereseptin. Voide ei hoida sinänsä palanutta ihoa, vaan estää palaneen ihon tulehtumisen.”
Miten ikä vaikuttaa auringossa palamiseen?
”Kaikkein vaarallisinta on polttaa ihonsa useaan otteeseen lapsuudessa. Lapsen ihon DNA:n korjaavat, solun sisäiset mekanismit eivät vielä ole kehittyneet täyteen mittaansa, joten vaarana on saada ihosyöpä aikuisena. Vanhusten, joilla on käytössään runsaasti lääkkeitä, on syytä olla auringossa varovaisia. Auringonvalolla ja tietyillä lääkkeillä on voimakkaitakin yhteisvaikutuksia, jolloin auringossa palaa tavallista herkemmin. Lääkkeitä käyttävien kannattaa lukea huolella lääkepakkauksen tuoteseloste, jossa auringonvalon vaikutuksesta kyllä varoitetaan.”
Mitä muita riskejä auringonottoon liittyy ihon palamisen ohella?
”Vakavin auringonvalon aiheuttama terveyshaitta on tietysti ihosyöpä, etenkin melanooma. Ihosyövät kasvavat edelleen huimaa vauhtia, vaikka aurinkosuojauksesta on puhuttu julkisuudessa jo kymmeniä vuosia. Auringonvalo vanhentaa ihoa, mutta aiheuttaa etenkin naisille myös kosmeettista haittaa, läiskäistä pigmentaatiota eli melasmaa. UV-säteilyn aiheuttamia harvinaisempia ihosairauksia ovat muun muassa valoihottumat. Lisäksi useat ihosairaudet pahenevat auringonvalon vaikutuksesta – kuten ruusufinni ja punahukka. Vastikään on selvinnyt sekin, että auringon UV-säteet heikentävät ihmisen vastustuskykyä.”
Miksi suomalaisen iho on herkkä palamaan auringossa?
”Ihon palamisen herkkyys on yksilöllistä. Oma ihotyyppi vaikuttaa siihen, miten herkästi iho palaa. Ihotyyppejä on kuusi. Valtaosa suomalaisista kuuluu ihotyyppiin, joka ruskettuu vähitellen, mutta palaa silti kohtalaisen helposti. Aurinkosuojauksen tärkeyttä korostaa se, että myös hyvin ruskettuvat voivat palaa joskus. Kahta aurinkoa parhaiten sietävää ihotyyppiä ei suomalaisesta geeniperimästä edes löydy.”
Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen, Tampereen Ihopiste
Teksti: Essi Kähkönen