Vitamiini | Tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus* |
---|---|---|---|
C-vitamiini | antioksidantti, osallistuu vastustuskyvyn ylläpitoon, ihon toimintaan ja kollageenin synteesiin sekä parantaa raudan imeytymistä | sitrushedelmät, kasvikset, marjat, peruna | naiset 75mg raskaana olevat 85mg imettävät 100mg miehet 75 mg lapset 2-5 v. 30 mg lapset 6-9 v. 40 mg |
B1-vitamiini (tiamiini) |
osallistuu hermo- ja lihastoimintaan | kokojyvävilja, hiiva, munankeltuainen, sisäelimet, palkokasvit | naiset 1-1,2 mg miehet 1,2-1,4 mg lapset 2-5 v. 0,6 mg lapset 6-9 v. 0,9 mg |
B2-vitamiini (riboflaviini) |
osallistuu suun ja silmien limakalvojen toimintaan | maitotuotteet, liha, vihannekset | naiset 1,2-1,4 mg miehet 1,3-1,7 mg lapset 2-5 v. 0,7 mg lapset 6-9 v. 1,1 mg |
B3-vitamiini (niasiini, nikotiiniamidi) |
osallistuu limakalvojen ja ihon toimintaan sekä hiilihydraattien, rasvojen ja valkuaisaineiden aineenvaihduntaan | liha, kokojyvävilja, kala, pähkinä | naiset 13-16 mg miehet 15-19 mg lapset 2-5 v. 9 mg lapset 6-9 v. 12 mg |
B5-vitamiini (pantoteeni-happo) |
vaikuttaa ihon hyvin- vointiin, hiilihydraattien aineenvaihduntaan, rasvahapposynteesiin, sterolin ja steroidien synteesiin | maksa, munankeltuainen, hiiva, kokojyvävilja, palkokasvit | 4-7 mg (RDA, tarvetta ei tarkoin tunneta) |
B6-vitamiini (pyridoksiini) |
estää pahoinvointia, vaikuttaa ihon hyvin- vointiin, hermo- ja lihastoimintaan, proteiinisynteesiin sekä punasolujen muodostukseen | kala, maksa, munuaiset, munankeltuainen, hiiva, kokojyväviljat | naiset 1,2-1,3 mg miehet 1,6 mg lapset 2-5 v. 0,7 mg lapset 6-9 v. 1,0 mg |
B12-vitamiini (syanoko- balamiini) |
osallistuu valkuais- aineiden, lipidien ja hiilihydraattien aineen- vaihduntaan sekä puna- solujen valmistukseen | maksa, liha, kala, maito | naiset 2 µg miehet 2 µg lapset 2-5 v. 0,8 µg lapset 6-9 v. 1,3 µg |
Biotiini | vaikuttaa ihon ja hiusten hyvinvointiin | maksa, maapähkinät, leseet,kaura, munan- keltuainen, maito | 30-100 µg (RDA, tarvetta ei tarkoin tunneta) |
Foolihappo | osallistuu sikiön kehitykseen, lima- kalvojen ja luuytimen toimintaan sekä veren muodostukseen | vihreät vihannekset, maksa, paprika, kokojyvävilja, hedelmät, marjat | naiset 300-400 µg raskaana olevat 500 µg miehet 300 µg lapset 2-5 v. 80 µg lapset 6-9 v. 130 µg |
Vitamiini, tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus* | |
---|---|---|---|
C-vitamiini | |||
antioksidantti, osallistuu vastustuskyvyn ylläpitoon, ihon toimintaan ja kollageenin synteesiin sekä parantaa raudan imeytymistä | sitrushedelmät, kasvikset, marjat, peruna | naiset 75mg raskaana olevat 85mg imettävät 100mg miehet 75 mg lapset 2-5 v. 30 mg lapset 6-9 v. 40 mg |
|
B1-vitamiini (tiamiini) | |||
osallistuu hermo- ja lihastoimintaan | kokojyvävilja, hiiva, munankeltuainen, sisäelimet, palkokasvit | naiset 1-1,2 mg miehet 1,2-1,4 mg lapset 2-5 v. 0,6 mg lapset 6-9 v. 0,9 mg |
|
B2-vitamiini(riboflaviini) | |||
osallistuu suun ja silmien limakalvojen toimintaan | maitotuotteet, liha, vihannekset | naiset 1,2-1,4 mg miehet 1,3-1,7 mg lapset 2-5 v. 0,7 mg lapset 6-9 v. 1,1 mg |
|
B3-vitamiini(niasiini, nikotiiniamidi) | |||
osallistuu limakalvojen ja ihon toimintaan sekä hiilihydraattien, rasvojen ja valkuaisaineiden aineenvaihduntaan | liha, kokojyvävilja, kala, pähkinä | naiset 13-16 mg miehet 15-19 mg lapset 2-5 v. 9 mg lapset 6-9 v. 12 mg |
|
B5-vitamiini (pantoteeni-happo) | |||
vaikuttaa ihon hyvin- vointiin, hiilihydraattien aineenvaihduntaan, rasvahapposynteesiin, sterolin ja steroidien synteesiin | maksa, munankeltuainen, hiiva, kokojyvävilja, palkokasvit | 4-7 mg (RDA, tarvetta ei tarkoin tunneta) |
|
B6-vitamiini(pyridoksiini) | |||
estää pahoinvointia, vaikuttaa ihon hyvin- vointiin, hermo- ja lihastoimintaan, proteiinisynteesiin sekä punasolujen muodostukseen | kala, maksa, munuaiset, munankeltuainen, hiiva, kokojyväviljat | naiset 1,2-1,3 mg miehet 1,6 mg lapset 2-5 v. 0,7 mg lapset 6-9 v. 1,0 mg |
|
B12-vitamiini(syanokobalamiini) | |||
osallistuu valkuais- aineiden, lipidien ja hiilihydraattien aineen- vaihduntaan sekä puna- solujen valmistukseen | maksa, liha, kala, maito | naiset 2 µg miehet 2 µg lapset 2-5 v. 0,8 µg lapset 6-9 v. 1,3 µg |
|
Biotiini | |||
vaikuttaa ihon ja hiusten hyvinvointiin | maksa, maapähkinät, leseet,kaura, munan- keltuainen, maito | 30-100 µg (RDA, tarvetta ei tarkoin tunneta) |
|
Foolihappo | |||
osallistuu sikiön kehitykseen, lima- kalvojen ja luuytimen toimintaan sekä veren muodostukseen | vihreät vihannekset, maksa, paprika, kokojyvävilja, hedelmät, marjat | naiset 300-400 µg raskaana olevat 500 µg miehet 300 µg lapset 2-5 v. 80 µg lapset 6-9 v. 130 µg |
Vitamiini | Tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus* |
---|---|---|---|
A-vitamiini | vaikuttaa ihon, limakalvojen ja kudosten toimintaan sekä näköön | maksa, voi, porkkana | naiset 700 µg raskaana olevat 800 µg miehet 900 µg lapset 2-5 v. 350 µg lapset 6-9 v. 400 µg |
D-vitamiini | vaikuttaa luuston ja hampaiden hyvinvointiin sekä kalkki- ja fosfaatti- aineenvaihduntaan | aurinko (vain kesällä), kala, D-vitaminoidut maitotuotteet, margariinit ja levitteet, kananmuna | naiset 10 µg raskaana olevat 10 µg miehet 10 µg lapset 2-5 v. 10 µg lapset 6-9 v. 10 µg Yli 75-vuotiaat 20 µg D-vitamiinilisän suositus ** |
E-vitamiini | tärkeä antioksidantti, osallistuu verihiutaleiden toimintaan ja vastustuskyvyn ylläpitoon | kasvisöljyt, täysjyvävalmisteet, kananmuna, herneet, pavut | naiset 8 mg miehet 10 mg lapset 2-5 v. 5 mg lapset 6-9 v. 6 mg |
* Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2014
** Suomessa lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi 10µg/vrk ja 2–18-vuotiaille 7,5µg/vrk. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10µg/vrk ympäri vuoden. Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20µg/vrk ympäri vuoden. Pienempää D-vitamiinilisäannosta (10µg) voi suositella, jos käytetään säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2-3 kertaa viikossa, suositellaan 18–74-vuotiaille 10µg D-vitamiinilisää vuoden pimeimpään aikaan (loka-maaliskuussa).
Vitamiini, tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus* | |
---|---|---|---|
A-vitamiini | |||
vaikuttaa ihon, limakalvojen ja kudosten toimintaan sekä näköön | maksa, voi, porkkana | naiset 700 µg raskaana olevat 800 µg miehet 900 µg lapset 2-5 v. 350 µg lapset 6-9 v. 400 µg |
|
D-vitamiini | |||
vaikuttaa luuston ja hampaiden hyvinvointiin sekä kalkki- ja fosfaatti- aineenvaihduntaan | aurinko (vain kesällä), kala, D-vitaminoidut maitotuotteet, margariinit ja levitteet, kananmuna | naiset 10 µg raskaana olevat 10 µg miehet 10 µg lapset 2-5 v. 10 µg lapset 6-9 v. 10 µg Yli 75-vuotiaat 20 µg D-vitamiinilisän suositus ** |
|
E-vitamiini | |||
tärkeä antioksidantti, osallistuu verihiutaleiden toimintaan ja vastustuskyvyn ylläpitoon | kasvisöljyt, täysjyvävalmisteet, kananmuna, herneet, pavut | naiset 8 mg miehet 10 mg lapset 2-5 v. 5 mg lapset 6-9 v. 6 mg |
* Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2014
** Suomessa lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi 10µg/vrk ja 2–18-vuotiaille 7,5µg/vrk. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10µg/vrk ympäri vuoden. Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20µg/vrk ympäri vuoden. Pienempää D-vitamiinilisäannosta (10µg) voi suositella, jos käytetään säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2-3 kertaa viikossa, suositellaan 18–74-vuotiaille 10µg D-vitamiinilisää vuoden pimeimpään aikaan (loka-maaliskuussa).
Hivenaine / Kivennäisaine | Tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus* |
---|---|---|---|
Jodi | kilpirauhaselle välttämätön hivenaine, toimii osana kilpirauhashormoneja, trijodityroksiinia ja tyroksiinia, säätelee mm. aineenvaihduntaa, kehon lämpötilaa sekä hermo- ja lihassolujen toimintaa | jodioitu ruokasuola, merikalat ja maitotuotteet | naiset 150 µg raskaana olevat 175µg imettävät 200µg miehet 150 µg lapset 2-5v 90µg lapset 6-9v 120µg |
Kromi | osallistuu virtsan sokeripitoisuuden säätelyyn ja sokeriaineen-vaihduntaan, kolesterolitason säätelyyn ja hermosolujen toimintaan | hiiva, lihatuotteet, juusto, kokojyvä | 50-200 µg (RDA, tarvetta ei tunneta) |
Magnesium | osallistuu hermo- ja lihastoimintaan | idut, kokojyvävilja, liha ja sisäelimet, kasvikset, banaani, pähkinät | naiset 280 mg miehet 350 mg lapset 2-5 v. 120 mg lapset 6-9 v. 200 mg |
Mangaani | vaikuttaa monien entsyymien, hermojen ja lihasten toimintaan | kokojyvävilja, tee, pähkinät ja mantelit, palkokasvit, oliivi, mustikka | 2-5 mg (RDA, tarvetta ei tarkoin tunneta) |
Seleeni | antioksidantti, auttaa ylläpitämään vastustuskykyä ja suojaa raskasmetalleilta | kala, sianliha, maito, viljatuotteet | naiset 50 µg raskaana olevat 60µg miehet 60 µg lapset 2-5 v. 25 µg lapset 6-9 v. 30 µg |
Sinkki | vaikuttaa haavojen paranemiseen, vastustuskykyyn, kasvuun ja aivojen kehitykseen, on tärkeä myös eturauhasen toiminnalle | meren antimet, liha, maksa, kananmuna, täysjyvävilja | naiset 7 mg miehet 9 mg lapset 2-5 v. 6 mg lapset 6-9 v. 7 mg |
* Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2014
Hivenaine, tehtävä | Lähteet | Suomalainen ravitsemussuositus* | |
---|---|---|---|
Jodi | |||
kilpirauhaselle välttämätön hivenaine, toimii osana kilpirauhashormoneja, trijodityroksiinia ja tyroksiinia, säätelee mm. aineenvaihduntaa, kehon lämpötilaa sekä hermo- ja lihassolujen toimintaa | jodioitu ruokasuola, merikalat ja maitotuotteet | naiset 150 µg raskaana olevat 175µg imettävät 200µg miehet 150 µg lapset 2-5v 90µg lapset 6-9v 120µg |
|
Kromi | |||
osallistuu virtsan sokeripitoisuuden säätelyyn ja sokeriaineen-vaihduntaan, kolesterolitason säätelyyn ja hermosolujen toimintaan | hiiva, lihatuotteet, juusto, kokojyvä | 50-200 µg (RDA, tarvetta ei tunneta) |
|
Magnesium | |||
osallistuu hermo- ja lihastoimintaan | idut, kokojyvävilja, liha ja sisäelimet, kasvikset, banaani, pähkinät | naiset 280 mg miehet 350 mg lapset 2-5 v. 120 mg lapset 6-9 v. 200 mg |
|
Mangaani | |||
vaikuttaa monien entsyymien, hermojen ja lihasten toimintaan | kokojyvävilja, tee, pähkinät ja mantelit, palkokasvit, oliivi, mustikka | 2-5 mg (RDA, tarvetta ei tarkoin tunneta) |
|
Seleeni | |||
antioksidantti, auttaa ylläpitämään vastustuskykyä ja suojaa raskasmetalleilta | kala, sianliha, maito, viljatuotteet | naiset 50 µg raskaana olevat 60µg miehet 60 µg lapset 2-5 v. 25 µg lapset 6-9 v. 30 µg |
|
Sinkki | |||
vaikuttaa haavojen paranemiseen, vastustuskykyyn, kasvuun ja aivojen kehitykseen, on tärkeä myös eturauhasen toiminnalle | meren antimet, liha, maksa, kananmuna, täysjyvävilja | naiset 7 mg miehet 9 mg lapset 2-5 v. 6 mg lapset 6-9 v. 7 mg |
* Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2014