Auringolta suojautuminen on tärkeää ympäri vuoden. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa UV-säteilystä ja sen vaikutuksista sekä vinkkejä ihon suojaamiseen ja palaneen ihon hoitoon.
Kun iho on tottunut Suomen pimeään talveen, se palaa herkemmin auringossa. Siksi iho kannattaa suojata erityisen hyvin, jos matkustat talvilomalla etelään tai vaikka hangille. Muista, että pilvinen sää ei vastaa aurinkosuojaa!
Valitse lapsellesi ja itsellesi sopiva aurinkovoide, ja säilytä aurinkosuoja oikein. Muista myös käyttää ja lisätä aurinkovoidetta riittävästi! Kesästä ja auringosta voi nauttia täysillä, kunhan muistat suojata ihosi palamiselta.
Fysikaalinen vai kemiallinen aurinkovoide? Riittääkö meikkivoide suojaamaan auringolta? Aurinkovoiteiden käyttöön liittyy luuloja ja väärinkäsityksiä. Oheisten väittämien avulla erotat oikean tiedon oletuksesta.
Kutinaa, punoitusta ja röpelöistä näppylää. Suomalaisista jopa joka kymmenes saa UV-säteilystä jonkinasteista aurinkoihottumaa. Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo, mistä vaivassa on kyse.
Useat lääkeaineet herkistävät auringonvalolle. Silloin iho voi joko palaa helpommin tai kehittää aurinkoihottumaa. Valoherkkyyttä lisäävän lääkekuurin aikana auringossa oleilua on hyvä välttää ja iho on syytä suojata kunnolla.
Suojaa iho hyvin auringolta. Jos iho kuitenkin palaa, hoida palanutta ihoa viileällä ja juomalla vettä. Jos palanut iho tekee kipeää, ota särkylääkettä.
Auringossa palaneen, punoittavan ihon hoito onnistuu parhaiten kotona. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos iho palaa laajalta alueelta rakoille. Monet palamisen aiheuttamat vauriot näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua.
Vaalea iho, joka ei rusketu mutta palaa helposti. Kuulostaako tutulta? Ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen kertoo, että myös herkkäihoisen on mahdollista nauttia kesästä ja auringosta turvallisesti.