Ummetuksen oireet

Ummetuksen selkeä oire on se, että tai kokee tarvetta ulostaa useammin kuin kykenee. Yleensä suoli toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Ummetuksen oireet ovat yksilöllisiä, kuten:

  • kova uloste
  • suoli ei tunnu tyhjenevän kunnolla
  • pinnistelyistä huolimatta uloste ei tule ulos
  • vatsakivut
  • ilmavaivat
  • turvonnut olo
  • painon tunne vatsassa.

Ummetuksen syyt

Matkustaminen

Matkustaminen on yksi yleisimmistä tilapäisen ummetuksen aiheuttajista. Matkan ajaksi elämäntavat, ruokavalio ja juomatottumukset voivat muuttua niin, että vatsan toiminta hidastuu.

Pitkä paikoillaan oleminen, esimerkiksi lennon tai junamatkan aikana, voi aiheuttaa tilapäistä ummetusta. Siihen voi varautua jo etukäteen ummetuksen itsehoitolääkkeillä, kuten Pegorionilla.

Stressi ja tupakointi

Suoliston hermosolut reagoivat herkästi esimerkiksi stressiin ja masennukseen. Ihmisen ruuansulatus on herkkä kokonaisuus: se reagoi vähäisiinkin elämänmuutoksiin.

Tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyy usein ummetusta, joka kestää muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin.

Ruokavalio

Ummetuksen taustalla voi olla vähäkuituinen ruokavalio. Ravintokuidut lisäävät ulosteen määrää ja sitovat suoleen vettä. Erityisesti tee, juusto, banaani ja mustikka kovettavat vatsaa. Ummetusta saattavat aiheuttaa myös sokeri, vaalea leipä, pasta ja makeat leivonnaiset. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat kärsivät usein ummetuksesta, kun kuitujen saanti laskee merkittävästi viljatuotteista luopumisen vuoksi.

Sairaudet ja lääkkeet

Sairaudet, kuten kilpirauhasen tai munuaisten vajaatoiminta, sokeritauti, Parkinsonin tauti ja masennus saattavat aiheuttaa ummetusta. Ummetus voi joskus olla seurausta myös keliakiasta, laktoosi-intoleranssista tai ruoka-aineallergiasta.

Jos epäilet, että ummetuksen taustalla on jokin sairaus, ota yhteys lääkäriin. Myös monien lääkkeiden haittavaikutuksiin kuuluu ummetus. Tällaisia ovat mm. kipu-, masennus- ja verenpainelääkkeet sekä nesteenpoistolääkkeet (diureetit) ja rautavalmisteet.

Raskaus ja ummetus

Ummetus_raskaus ja lapset_570x483.jpgUmmetus on tavallinen vaiva raskauden aikana, varsinkin sen viimeisellä kolmanneksella, kun kasvava kohtu painaa suolistoa hidastaen sen toimintaa. Myös liikunnan väheneminen aiheuttaa ummetusta.

Raskauden aikana keho tuottaa progesteronihormonia, joka rentouttaa lihaksia ja estää kohtua supistumasta. Samalla se saa suolen ulkopuolisen lihaksiston hidastamaan normaalia liikettään aiheuttaen ummetusta.

Raskauden aikana käytettävät rautavalmisteet voivat olla myös ummetuksen taustalla. Itsehoitolääkkeistä Pegorion ja Magnesiamaito sopii raskaana oleville ja imettäville.

Lasten ummetusongelmat

Pienillä taaperoillakin on usein ummetusta, ja sen huomaaminen olisi tärkeää, koska hoitamattomana oireet pahenevat. Pieni lapsi saattaa esimerkiksi kieltäytyä menemästä potalle, koska kakkaaminen sattuu.

Itsehoitolääkkeistä Pegorion sopii yli 2-vuotiaiden ummetuksen hoitoon. Voit lukea lisää lapsen ummetus -artikkelista sekä usein kysytyistä kysymyksistä.

Ummetuksen hoito

Kotikonstit ummetuksen hoidossa

Ummetusta voi ehkäistä ja hoitaa kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin, kuten ruokailutottumuksiin, liikkumiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ummetuksen hoitaminen elämäntapoja muuttamalla vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä muutosten vaikutus ei tunnu välittömästi.

Liikunta lisää suolen liikettä, ja vahvempien vatsa- ja lantionpohjalihasten ansiosta vessassa asiointi on helpompaa. Kävely, lenkkeily, vatsalihasliikkeet sekä erilaiset jumpat ja pallopelit ovat hyviä keinoja laittaa suolistoon liikettä. Samalla kun lisää liikuntaa, tulee muistaa juoda riittävästi – nestehukka lisää ummetusta.

Opeta suoli säännölliseen toimintaan. Käy esimerkiksi 5 minuuttia aamiaisen tai muun aterian jälkeen vessassa kiireettömästi.

Milloin lääkäriin?

Seuraavissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Nämä oireet eivät välttämättä ole merkkejä vakavasta sairaudesta, mutta on kuitenkin aina tärkeä selvittää, mistä ne johtuvat.

  • Ummetukseen liittyy voimakkaita vatsakipuja.
  • Uloste on jatkuvasti veristä tai limaista.
  • Ummetus on alkanut äkillisesti, kestänyt yli viikon eikä helpotu itsehoitolääkkeillä

Apteekin itsehoitolääkkeissä ummetuslääkkeitä

Ummetuslääkkeet voidaan jakaa kolmeen ryhmään niiden vaikutustavan perusteella:

  1. suolen sisältöä pehmentävät laksatiivit 
  2. suolen sisältöä lisäävät laksatiivit
  3. suolen liikettä aktivoivat laksatiivit

Suolen sisältöä pehmentävät ja lisäävät laksatiivit hoitavat ummetusta tehokkaasti mutta hellävaraisesti. Ne ovat hyvin siedettyjä ja niitä voidaan tarvittaessa käyttää myös pitkäaikaisen ummetuksen hoitoon.

Suolen liikettä aktivoivat laksatiivit, erityisesti pienoisperäruiskeet vaikuttavat nopeasti ja antavat välittömän avun ummetukseen. Ne ovat hyvä pika-apu tilapäiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön.