Para-Tabs 1000 mg

Para-Tabs 1000 mg 15tabl Etu

Itsehoitolääke on lääkevalmiste, jota voi ostaa apteekista ilman lääkemääräystä. Itsehoitolääkkeitä käytetään yleensä silloin, kun oireet ovat lievät, tilapäiset ja selkeät, eivätkä tarvitse lääkärin arviota.

Tilapäiseen särkyyn ja kuumeeseen. Käyttöaiheet: lihassärky, päänsärky, kuukautiskivut, hammassärky, nivelrikko, tilapäiset kipu- ja kuumetilat virusten aiheuttaman nuhakuumeen ja influenssan yhteydessä. Aikuisille ja yli 16-vuotiaille nuorille 1/2 - 1 tabl. korkeintaan 3 tablettia/vrk. Pakkauskoko: 15 tabl.

Para-Tabs 1000 mg 15tabl Etu

Para-tabs 1 000 mg vaikuttava aine parasetamoli, on kuumetta alentava kipulääke. Sitä käytetään kuume- ja kiputilojen oireenmukaiseen hoitoon. Aikuisille ja yli 16-vuotiaille nuorille ½-1 tablettia korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.

Käyttöaiheet:  lihassärky, päänsärky, kuukautiskivut, hammassärky, nivelrikko, tilapäiset kipu- ja kuumetilat virusten aiheuttaman nuhakuumeen ja influenssan yhteydessä.

Pakkaukset: Para-tabs 1 000 mg 15 tabl.

Para-Tabs 1 000 mg tabletti on lääke tilapäisiin kipu- ja kuumetiloihin. Vaikuttava aine on parasetamoli. Aikuisille ja yli 16-vuotiaille ½–1 tablettia korkeintaan 3 kertaa päivässä. Jatkuvaan käyttöön vain lääkärin määräyksellä. Varmista lääkkeen sopivuus apteekissa, jos käytät muuta lääkitystä tai sinulla on maksan tai munuaisten vajaatoiminta. Noudata annosohjetta ja tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pakkauskoko 15 tabl.

Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 9-17.

 

 

Itsehoitolääke

Para‑Tabs 1 000 mg kalvopäällysteiset tabletit

parasetamoli

Yleisiä ohjeita

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

  • Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa kuvataan tai kuten lääkäri tai apteekkihenkilökunta on neuvonut.
  • Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.
  • Kysy tarvittaessa apteekista lisätietoja ja neuvoja.
  • Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.
  • Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane tai se huononee.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan

  1. Mitä Para‑Tabs‑tabletit ovat ja mihin niitä käytetään
  2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät Para‑Tabs‑tabletteja
  3. Miten Para‑Tabs‑tabletteja käytetään
  4. Mahdolliset haittavaikutukset
  5. Para‑Tabs‑tablettien säilyttäminen
  6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

1. Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään

Para‑Tabs‑tablettien vaikuttava aine, parasetamoli, on kuumetta alentava kipulääke.

Käyttöaiheet: lihassärky, päänsärky, kuukautiskivut, hammassärky, nivelrikko, tilapäiset kipu- ja kuumetilat virusten aiheuttaman nuhakuumeen ja influenssan yhteydessä.

Käänny lääkärin puoleen, ellet tunne oloasi paremmaksi tai jos tunnet olosi huonommaksi.

2. Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä

Älä käytä Para‑Tabs‑tabletteja,

  • jos olet allerginen parasetamolille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa)
  • jos sinulla on todettu maksan ja/tai munuaisten toiminnan häiriöitä.

Varoitukset ja varotoimet

Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin käytät Para‑Tabs‑tabletteja,

  • jos sinulla on alkoholinkäytön ongelmia tai maksasairaus. Älä käytä Para‑Tabs‑tabletteja ja alkoholia samanaikaisesti.
  • jos käytät maksan toimintaa heikentäviä lääkeaineita (ks. Muut lääkevalmisteet ja Para‑Tabs‑tabletit)
  • jos käytät verenohennuslääkkeitä (ks. Muut lääkevalmisteet ja Para‑Tabs‑tabletit)
  • jos sinulla on anoreksia (laihuushäiriö), ravitsemushäiriö tai verenmyrkytyksen kaltainen tila. Tällöin elimistöösi saattaa kertyä liikaa happoa (metabolinen asidoosi).
  • jos sinulla on ollut kuumetta yli 4 päivää tai sinulle on ilmaantunut jokin muu infektio.

Vain tilapäiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön ilman lääkärin määräystä. Parasetamolin käyttö pitkään ja enimmäisannoksina saattaa suurentaa maksavaurioiden riskiä. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa myös munuaisvaurioiden riskin.

Muut lääkevalmisteet ja Para‑Tabs‑tabletit

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät, olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä. Tämä koskee sekä reseptilääkkeitä että ilman reseptiä saatavia lääkkeitä.

Parasetamolilla tunnetaan yhteisvaikutuksia seuraavien lääkeaineiden kanssa:

  • flukloksasilliini (antibiootti) vereen ja kehon nesteisiin liittyvän poikkeavuuden (suurentuneesta anionivajeesta johtuvan metabolisen asidoosin) vakavan riskin vuoksi, sillä sen yhteydessä tarvitaan kiireellistä hoitoa; se voi ilmetä etenkin, jos potilaalla on vaikea munuaisten vajaatoiminta, sepsis (bakteereita ja niiden toksiineja on verenkierrossa, mistä aiheutuu elinvaurio), aliravitsemus, krooninen alkoholismi, sekä silloin, jos parasetamolia käytetään enimmäisannoksina päivittäin
  • probenesidi (kihtilääke) saattaa lisätä parasetamolin pitoisuutta elimistössä
  • metoklopramidi (pahoinvointi- ja vatsalääke) ja domperidoni (pahoinvointilääke) voivat nopeuttaa parasetamolin imeytymistä
  • fenytoiini, fenobarbitaali, karbamatsepiini (epilepsialääkkeitä) saattavat vähentää parasetamolin pitoisuutta elimistössä
  • kolestyramiini (kolesterolilääke) saattaa vähentää parasetamolin imeytymistä
  • maksaa kuormittavat aineet, esim. alkoholi, barbituraatit (uni- ja epilepsialääkkeitä) ja tsidovudiini (HIV-infektiolääke), voivat lisätä parasetamolin haitallisuutta maksalle
  • kloramfenikolin (antibiootti) pitoisuus elimistössä saattaa muuttua parasetamolin vaikutuksesta.

Verenohennuslääkkeiden (antikoagulanttien) teho saattaa lisääntyä, jos parasetamolia käytetään pitkiä aikoja päivittäin. Jos käytät parasetamolia tilapäisesti suositusannoksilla, sillä ei pitäisi olla vaikutusta verenohennuslääkkeiden tehoon.

Muita parasetamolia sisältäviä lääkkeitä ei saa käyttää samanaikaisesti.

Raskaus ja imetys

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä.

Tarvittaessa parasetamolia voi käyttää raskauden aikana. Käytä pienintä mahdollista annosta lyhytaikaisesti ja mahdollisimman harvoin.

Parasetamoli erittyy äidinmaitoon, mutta pitoisuudet ovat niin pieniä, että sillä ei ole todettu haitallisia vaikutuksia lapseen käytettäessä annostusohjeiden mukaisia annoksia tilapäisesti.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Parasetamolilla ei ole vaikutusta ajokykyyn tai muihin tarkkuutta vaativiin tehtäviin.

Para‑Tabs sisältää sakkaroosia

Tämä lääke sisältää sakkaroosia 3,1 mg per tabletti. Jos lääkäri on kertonut, että sinulla on jokin sokeri-intoleranssi, keskustele lääkärin kanssa ennen tämän lääkkeen ottamista.

Muut apuaineet

Tämä lääke sisältää alle 1 mmol (23 mg) natriumia per tabletti eli sen voidaan sanoa olevan ”natriumiton”.

3. Miten valmistetta käytetään

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa kuvataan tai kuten lääkäri on määrännyt tai apteekkihenkilökunta on neuvonut. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.

Suositeltu annos aikuisille (yli 16‑vuotiaille) on ½–1 tablettia 4–6 tunnin välein korkeintaan 3 kertaa päivässä. Jatkuvaan käyttöön vain lääkärin määräyksellä.

Maksimiannosta ei saa ylittää.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Jos käytät enemmän Para‑Tabs‑tabletteja kuin sinun pitäisi

Jos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi.

Erityisen alttiita jopa kuolemaan johtavalle yliannostukselle ovat iäkkäät, nuoret lapset, maksasairaat, alkoholia jatkuvasti runsaasti käyttävät, pitkäaikaista ravitsemushäiriötä sairastavat ja tiettyjä lääkkeitä (fenytoiini, fenobarbitaali, karbamatsepiini) käyttävät potilaat.

Ensiapuna tulee antaa lääkehiiltä.

Parasetamoli voi aiheuttaa maksavaurion, jos kerralla otettu annos on huomattavan suuri tai jos selvästi suositeltuja suurempia annoksia on käytetty pitkään. Yliannostuksen aiheuttama maksavaurio on havaittavissa vasta 1‑4 vuorokauden kuluttua annostelusta. Yliannostustapauksissa samanaikainen alkoholin ja muiden maksatoksisten aineiden käyttö lisää maksavaurion riskiä.

4. Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Harvinaiset (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä 1 000:sta): veriarvojen muutokset, anemia, allergiset reaktiot, ihon kutina ja turvotus, ihottuma, nokkosihottuma, päänsärky, vatsavaivat, ripuli, pahoinvointi, oksentelu, maksan toimintahäiriöt, maksakuolio, turvotus ja lämmönnousu.

Para-Tabs voi aiheuttaa valkosolujen määrän vähenemistä ja laskea vastustuskykyäsi tulehduksille. Lopeta tämän lääkkeen käyttö ja ota välittömästi yhteys lääkäriin, jos tunnet tulehdusoireita, kuten kuumetta ja merkittävää yleiskunnon heikkenemistä. Ota välittömästi yhteys lääkäriin, jos sinulla on kuumetta sekä paikallisia tulehdusoireita, kuten kipua nielussa/suussa tai virtsaamisongelmia. Valkosolujen määrän vähenemisen (agranulosytoosi) tarkistamiseksi otetaan verikoe.

Hyvin harvinaiset (voi esiintyä enintään 1 käyttäjällä 10 000:sta): henkeä uhkaava yliherkkyysreaktio (anafylaktinen sokki), toistuvasti samaan kohtaan ilmaantuva lääkeaineihottuma, paheneva ihottuma johon voi liittyä rakkuloita tai limakalvovaurioita, vaikeat ihoreaktiot (Stevens–Johnsonin oireyhtymä, toksinen epidermaalinen nekrolyysi), liian alhainen verensokeri, keuhkoputkien supistelu, maksavauriot, munuaisten toimintahäiriöt ja limakalvovauriot.

Lopeta tämän lääkkeen käyttö ja ota välittömästi yhteys lääkäriin tai lähimpään päivystyspoliklinikkaan, jos sinulla on seuraavia oireita:

  • voimakkaat allergiset reaktiot (esim. vaikeat ihon ja limakalvojen oireet, kuten purppuranpunaiset iholäiskät, ihon kuoriutuminen ja rakkulointi).

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

www-sivusto: www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri

PL 55

00034 FIMEA

5. Valmisteen säilyttäminen

Tämä lääke ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita. Tabletit säilyvät 1 kk alkuperäispakkauksen ulkopuolella.

Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Älä käytä tätä lääkettä kotelossa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän (EXP) jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Lääkkeitä ei pidä heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä Para‑Tabs‑tabletit sisältävät

  • Vaikuttava aine on parasetamoli, jota on 1 000 milligrammaa yhdessä tabletissa.
  • Muut aineet ovat liivate, mikrokiteinen selluloosa, natriumtärkkelysglykolaatti (tyyppi C), talkki, magnesiumstearaatti, vedetön kolloidinen piidioksidi, sakkaroosi, hypromelloosi, polysorbaatti 80, titaanidioksidi (E171) ja glyseroli 85 %.

Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoko

Valkoinen tai melkein valkoinen, kalvopäällysteinen kapselimallinen tabletti, jossa jakoura ja koodi ORN 231. Koko 10 x 20 mm.

Pakkauskoko: 15 tablettia

Myyntiluvan haltija

Orion Corporation
Orionintie 1
02200 Espoo

Valmistaja

Orion Corporation Orion Pharma
Orionintie 1
02200 Espoo

Orion Corporation Orion Pharma
Joensuunkatu 7
24100 Salo

Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 22.4.2024

orion-pharma-logo.png

Hyvinvointia rakentamassa

  • Orion on kotimainen lääkeyhtiö
  • Olemme rakentaneet hyvinvointia suomalaisille jo yli sadan vuoden ajan
  • Työllistämme suomessa yli 2700 henkilöä
  • Lue lisää meistä!
Avainlippu_w100.jpg

Lue lisää aiheesta

27.1.2021 Tietoa kivusta ja särystä

Lihasjännitys tuntuu niskassa ja hartioissa kipuna, jonka liikunta voi laukaista pois. Niskakipu ja hartiakipu myös pysyvät poissa, kun niiden aiheuttajat selvitetään ja niihin puututaan. Tilapäiseen kivun lievitykseen voi kokeilla paikallisvalmisteita. 

Lue lisää
24.1.2024 Tietoa kivusta ja särystä

Välilevyn rappeutuminen on yleinen syy selkäkivuille. Paranemisennuste on kuitenkin hyvä. Parasta hoitoa on arkiliikunta. Lue lisää!

Lue lisää
29.6.2023 Tietoa kivusta ja särystä

Jooga, pilates, kuntopiiri, uinti – liikunta on tärkeää niin terveelle kuin kipeällekin selälle. Selkäkipu voi pakottaa lepäämään hetken, mutta liikkeelle kannattaa lähteä mahdollisimman pian. 

Lue lisää