Vatsan hyvinvoinnista kannattaa huolehtia niin arkena kuin juhlakausina. Olemme koonneet tähän osioon hyödyllistä tietoa yleisimmistä vatsavaivoista ja niiden hoidosta sekä hyödyllistä tietoa vatsan toiminnasta.
Ummetus
18.6.2024 Vatsan hyvinvointi
Kesäloma ja vatsa kovalla? Ummetus voi iskeä, kun arjen rutiinit vaihtuvat grilliruokaan ja autossa istumiseen. Lakkoileva suoli reipastuu, kun sille antaa kuituja, vettä ja liikettä.
Ikääntymisen myötä suolen toiminta hidastuu ja vatsavaivoista etenkin ummetus yleistyy. Kuitua sisältävä ruokavalio, riittävä neste ja liikunta auttavat. Apua saa myös apteekista.
Tulppa takapuolessa tekee olon tukalaksi: vatsaa vääntää ja vessaistunnot venyvät, kun ulostaminen tekee kipeää. Miten lakkoilevaan suoleen saa liikettä? Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila neuvoo.
Ärtyvän suolen oireyhtymä tarkoittaa suolistovaivoja, joille ei löydy selvää syytä. Oireet vaihtelevat: voi ilmetä esimerkiksi ummetusta, ripulia tai vatsan turvotusta. Vaiva on kiusallinen, mutta ei vaarallinen.
Oireileeko vatsasi selittämättömästi? Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus. Lue lisää ärtyvän suolen oireista ja sen hoidosta elintavoilla. Tutustu myös oireenmukaiseen lääkehoitoon.
IBS-oireita ja muitakin vatsavaivoja voi helpottaa FODMAP-ruokavaliolla. Hiilihydraattien vähentäminen auttaa useimmilla, mutta yksilöllisiä neuvoja kannattaa kysyä ravitsemusterapeutilta. Myös sopiva liikunta on tärkeä osa vatsan hyvinvointia.
Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole vaarallinen vaiva, mutta sitäkin kiusallisempi ja heikentää elämänlaatua merkittävästi. Stressivatsan voi onneksi rauhoittaa.
Vatsatauti saattaa saada niin lapsen kuin aikuisenkin nopeasti heikkoon kuntoon. Torjunnassa vesi ja saippua sekä pintojen pyyhkiminen puhdistusaineella ovat tärkeitä.
Rintalastan takana tuntuu polttavaa kipua, kun hapan mahaneste korventaa ruokatorvea. Jos närästys vaivaa usein tai se on erityisen hankalaa, oireet saattavat merkitä refluksitautia.
Kärsitkö polttavasta tunteesta? Kattava artikkeli närästyksen oireista, syistä ja hoidosta. Lue, miten närästystä voidaan ennaltaehkäistä kotikonstein ja hoitaa erilaisilla itsehoitolääkkeillä.
Ilmaa vatsassa? Ilmavaivoja on jo vauvoilla ja voivat joskus jopa lisääntyä ikääntymisen myötä. Lue lisää ilmavaivoista, niiden oireista, syistä ja hoidosta.
Vatsan turvotus on tavallinen ja harmillinen vaiva, mutta useimmiten onneksi vaaraton. Turvonnutta oloa voi ehkäistä ja helpottaa monenlaisilla keinoilla. Apteekista saatavat itsehoitovalmisteet saattavat tuoda apua.
Turvotuksesta, ilmavaivoista, ripulista ja ummetuksesta kärsii jopa viidennes suomalaisista. Vaivoja voi hoitaa hyvin itse. Pitkittyneen vatsavaivan syy kannattaa selvittää.
Vatsatauti saattaa saada niin lapsen kuin aikuisenkin nopeasti heikkoon kuntoon. Torjunnassa vesi ja saippua sekä pintojen pyyhkiminen puhdistusaineella ovat tärkeitä.
Kutittaako lapsen takapuolta ikävästi etenkin iltayöllä ja yöllä? Kutinan syynä voivat olla kihomadot, jotka kiusaavat etenkin päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia.
Koliikki on monen vauvaperheen valvottaja, ja lapsen ummetus on tavallinen huoli. Pikkulasten vatsavaivat ovat yleensä vaarattomia, mutta jatkuvien vaivojen syy täytyy selvittää. Lapsen vatsakipuja voi usein helpottaa kotikonstein.
Lapsen ripuli on tavallinen vaiva ja hoituu yleensä kotona. Tärkeintä on nauttia riittävästi nestettä. Mitä lapsen pitäisi juoda ja syödä ja milloin hän voi palata päiväkotiin? Lue lastenlääkärin vastaukset.
Kihomato on lapsiperheissä kutsumaton mutta tavallinen vieras. Onneksi matojen häätö onnistuu apteekin avulla ja kotikonstein. Katso videolta vinkit kihomatojen häätämiseen!