Ummetus on yleinen vaiva lapsilla, mutta ulostamisrytmi vaihtelee eri ikäkausina. Imeväisikäisellä vauvalla muutama ulostuskerta viikossa ei vielä tarkoita ummetusta. Kiinteää ravintoa saavien lasten normaali ulostusväli on sama kuin aikuisilla. Lasten ummetuksen oireet alkavat tavallisemmin 2–4 vuoden iässä. Leikki-ikäisten ulkoiset merkit ummetuksesta ovat:
- varpailleen nousu
- jalkojen yhteen puristaminen
- edestakainen keinuminen
Ummetuksesta kärsivät imeväisikäiset vauvat yleensä ojentavat vartaloaan sekä jännittävät pakaroita ja lihaksia. Vanhemmilla lapsilla voi vaikean ummetuksen yhteydessä esiintyä tuhrimista, koska kovan ulostemassan ohi valuu löysempää ulostetta. Usein sitä erehdytään luulemaan ripuliksi.
Lasten ummetuksen syyt
Usein lapsen ummetuksen syinä ovat samat asiat kuin aikuisillakin, esimerkiksi:
- vähäkuituinen ruokavalio
- liikunnan puute
- vähäinen nesteensaanti
- psyykkiset tekijät
- stressi
Lapsen vatsa voi olla kovalla, jolloin uloste saattaa aiheuttaa peräaukon haavaumia ja tehdä ulostamisesta kivuliasta. Jos ulostaminen on lapselle kivuliasta, hän alkaa yleensä vältellä sitä. Tällöin ummetus pahenee entisestään, eli vaivasta tulee hoitamattomana helposti ikävä kierre. Joskus lapset pidättävät ulostamista protestina pottaharjoittelulle, jolloin seurauksena voi olla ummetus.
Katso myös Usein kysytyt kysymykset -palsta.
Lapsen ummetuksen hoito
Tärkeää kovan vatsan hoidossa on se, että hoidon aloittaa mahdollisimman pian. Pitkittyessään ummetus pääsee pahenemaan. Hoitoa kannattaa myös jatkaa riittävän kauan, sillä pitkäaikaisessa ummetuksessa lapsen suoli on tottunut olemaan täynnä. Lapsen ummetuksen paras hoito on ennaltaehkäisy. Kotikonsteja ummetuksen hoitoon on myös monia. Yleensä ummetukseen auttaa kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteensaanti ja liikkuminen.
Ruokavaliossa kannattaa välttää suolen toimintaa hidastavia ruokia ja juomia, kuten:
- banaania
- kaakaota
- valkoisia viljavalmisteita
- sokeripitoisia ruokia ja juomia
- runsasta maidon juontia
- mustikkaa, puolukkaa ja viinimarjoja
Millaisia lääkkeitä on lapsen ummetuksen itsehoitoon?
Ensisijaisesti yli 2-vuotiailla suositellaan käyttämään ummetuslääkkeenä makrogolia, kuten Pegorionia. Vaikeassa ummetuksessa joudutaan turvautumaan suolen tyhjentämiseen peräruiskeiden avulla ja sen jälkeen käytetään pehmentäviä valmisteita kuten Pegorion.