Kihomatoja esiintyy lähinnä alle kouluikäisillä lapsilla, ja ne ovat yleistyneet etenkin leikki-ikäisten keskuudessa viime vuosina. Kihomato on ihmisen yleisimpiä loisia, eikä se aiheuta lapselle vaaraa eikä aina edes oireita. Vaivasta olisi silti syytä puhua, koska se tarttuu helposti lapsesta toiseen esimerkiksi päiväkodissa.
Mistä kihomatotartunnan voi tunnistaa?
Tyypillisin kihomatojen aiheuttama oire on peräaukon kutina, jota ilmenee erityisesti iltaisin ja öisin. Aikuisilla kihomadot ovat harvinaisempia ja usein oireettomia tai lähes oireettomia.
Peräaukon kutinan lisäksi muita kihomatojen aiheuttamia oireita ovat:
- vatsakipu
- ruokahalun puute
- peräaukon supistukset, jotka ilmenevät paikallisena kipuna
- yleinen levottomuus
Joskus kihomatoja voi havaita lapsen ulosteessa, mutta useimmiten selviä ulkoisia merkkejä ei ole. Kihomatotartunnan mahdollisuus kannattaa kuitenkin aina ottaa huomioon, jos lapsi valittaa tai oireilee kutisevasta alapäästä.
Hoito – miten kihomatojen häätö onnistuu?
Kihomatojen häätäminen vaatii aina lääkehoitoa. Apteekin itsehoitolääke on Pyrvin. Hoitoa suositellaan aina koko perheelle, sillä madon munat tarttuvat helposti henkilöstä toiseen. Matojen munat tarttuvat herkästi uudelleen, joten hoito tulee uusia 14 vuorokauden kuluttua.
Kotikonstit kihomatojen häätämiseen:
- Hyvä peseytyminen on tärkeää, huolehdi erityisesti alapesusta ja käsien pesusta.
- Muistuta lapsia pesemään kädet aina huolellisesti wc-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.
- Pidä kynnet lyhyinä ja puhtaina.
- Seuraavana päivänä lääkkeen ottamisesta lakanat ja pyyhkeet vaihdetaan. Muut vuodevaatteet yleensä imuroidaan tai tuuletetaan. Muista siivoustoimista ei välttämättä ole hyötyä.