Mistä ripuli johtuu?
Ripulissa on kyse suolensisäisestä häiriöstä, jossa neste poistuu elimistöstä ripulointina. Ripuli on usein monen tekijän summa ja siihen vaikuttavat pilaantunut ravinto, runsas alkoholin käyttö, jotkin lääkkeet ja sairaudet sekä kiire ja stressi. Tavallisimmin ripuli johtuu suolistotulehduksesta, jonka aiheuttavat virukset tai bakteerit. Esimerkiksi matkoilla ripulin välttämiseksi tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Myös tiettyjen ruokien, kuten puutteellisesti kuumennetun kalan tai maitotuotteiden välttäminen voi auttaa.
Miten ripulia hoidetaan?
Tärkein hoito on runsas nesteen nauttiminen, jotta elimistö ei kuivu. Sokeria sisältävät juomat saattavat kuitenkin pahentaa ripulin oireita, joten niitä kannattaa välttää. Myös ravintoa tulee saada säännöllisesti ripulinkin aikana. Suurin osa ravinnon energiasta imeytyy myös ripulin aikana ja oikeanlainen ravinto lyhentää ripulin kestoa ja vähentää ravitsemuksellisia vaurioita. Sopivia ravinnonlähteitä ovat esimerkiksi vihannekset, hedelmät ja niistä valmistetut mehut sekä runsasproteiiniset ruuat.
Apteekista löytyy ripulin hoitoon itsehoitolääkkeitä. Esimerkiksi loperamidi vaikuttaa ruuansulatuskanavaan ja vähentää suolen kouristelua. Jos vaarana on liiallinen nestehukka, kannattaa käyttää lääkettä, joka korjaa nestehukkaa ja suolojen menetystä.
Milloin lääkäriin?
Useimmiten ripuli hoituu nesteytyksellä ja itsehoitolääkkeillä. Jos ripuli jatkuu pitkään, se saattaa olla merkki vakavammasta sairaudesta. Pitkittynyt ripuli vaatii lääkärin tarkempia tutkimuksia. Lääkärin tutkimus on tarpeen myös, jos ulosteessa on toistuvasti verta, paino vähenee yli 10 prosenttia, ripuli alkaa äkillisesti tai pahenee jatkuvasti, ripuliin liittyy jatkuva sairauden tunne ja kuumetta, potilas kärsii nestehukasta tai jos sairastunut on juuri palannut ulkomailta tai on yli 60-vuotias.
Näin ehkäiset ripulin matkalla
- Turistiripuli on matkailijan yleisin vaiva. Ripulia ja muita vatsavaivoja, kuten ummetusta, närästystä, ilmavaivoja ja ruokamyrkytyksiä, voi onneksi ennaltaehkäistä.
- Puhdas vesi on kaikkein tärkein vatsavaivojen, etenkin ripulin, ehkäisyssä. Jos vesijohtovesi ei ole varmasti puhdasta ja juomakelpoista, kannattaa juoda pullovettä.
- Kylmät kastikkeet, majoneesit, jäätelö ja kylmät salaatit ovat erinomaisia bakteerien kasvualustoja. Pyri syömään kypsennettyä ja tuoretta ruokaa sekä hedelmiä, jotka voit kuoria itse.
- Käsien pesu ja desifiointi käsidesillä ennen ruokailua ja wc:ssä käynnin jälkeen tuhoaa ison osan bakteereista. Pöpöt tarttuvat useimmiten juuri omien käsien kautta.
- Matkalla ruokavalio muuttuu ja liikunta jää helposti vähiin. Seurauksena voi olla ummetus, turvotus tai närästys. Pidä huolta, että liikut riittävästi ja juot runsaasti vettä. Myös runsas alkoholinkäyttö ja tulinen ruoka voivat ärsyttää vatsaa, joten pysy kohtuudessa. Jos vatsakipuun liittyy kuumetta tai ripuli tai oksentelu on rajua ja kestää pitkään, on aina syytä hakeutua lääkärin hoitoon.
Teksti: Johanna Paasikangas-Tella