Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä lääkärikeskus Aavasta tapaa vatsavaivaisia senioreita viikoittain vastaanotollaan. Yleinen syy käyntiin on muutos suolen toiminnassa, kuten ummetus tai myös ripuli.
‒ Ikääntyneet osaavat hakeutua hoitoon. Jos ummetus tulee uutena vaivana, lääkäriin on syytä mennä kuukauden sisällä sen alettua. Selittämätön ripuli pitää myös selvittää kahden–kolmen viikon kuluessa, mahdollisesti tähystystutkimuksella. Ripulissa vaarana on kuivuminen. Jos taas oireena on vatsakipu, lääkäriin pitäisi mennä melkoisen nopeasti.
Vatsakivun taustalla voi olla muun muassa ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS, jokin suolistosairaus tai umpipussin tai sappirakon tulehdus. Tulehdukselliseen suolistosairauteen (IBD)ja ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) voi molempiin liittyä ripuli – ja/tai ummetusoireita. Lisäksi ulostamiseen liittyvä kipu ja veriulosteet vaativat lääkärissä käynnin.
Kova vatsa – nämä ovat ummetuksen oireet
Vähän liikkuvista vanhuksista jopa 70‒80 prosentilla esiintyy ummetusta. Vertailukohdaksi voi ottaa terveet aikuiset, joista vain yhdestä kuuteen prosentilla on ummetusta. Mäkelän mukaan ikäihmisillä kova vatsa on yleinen vaiva.
Ummetusta voi hoitaa ruokavaliolla ja apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla.
Normaalisti ihminen ulostaa kerran vuorokaudessa tai enintään kolmen vuorokauden sisällä. Kyse on ummetuksesta, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostaminen on kivuliasta ja uloste kovaa tai papanamaista.
‒ Olo on kaiken kaikkiaan epämiellyttävä. Vatsa voi olla kivulias ja turvotella, Mäkelä määrittelee.
Elämäntavat ja lääkitys altistavat ummetukselle
Kun ihminen ikääntyy, myös suolen toiminta hidastuu samalla kun muutkin elintoiminnot hidastuvat.
Elämäntavat, ruokavalio, lääkitys ja jotkut sairaudet voivat aiheuttaa kovan vatsan. Jos ikäihminen liikkuu vähän ja hänen ruokavaliostaan puuttuu kuituja, suolistoon kohdistuu vain vähäistä aktivointia.
‒ Muun muassa kipulääkkeet, neurologisiin tai psyykkisiin oireisiin tai Parkinsonin tautiin käytettävät lääkkeet voivat altistaa ummetukselle. Samoin rauta- ja kalsiumvalmisteet sekä diureetit eli nesteenpoistolääkkeet.
Ummetuksen hoito ja ehkäisy
Ikääntyneen ylipaino tai nivelrikot voivat olla esteenä liikunnan harrastamiselle, vaikka liikunta olisi yksi keino sekä estää että hoitaa ummetusta.
‒ Jos liikunta on vähäistä, ensisijaisen avun saa runsaskuituisesta ruokavaliosta. Jos syö vain perunaa ja lihaa, kuitujen määrä jää pieneksi. Esimerkiksi vihannekset ja kasvikset ovat hyviä kuidun lähteitä. Nesteitä kannattaa nauttia monipuolisesti, mutta ei enempää kuin 1,5 litraa vuorokaudessa. Liiallinen veden juonti voi aiheuttaa heikotusta ja pahoinvointia, koska vesi ei sisällä elimistölle tärkeitä suoloja.
Toisaalta taas hiilihappojuomat voivat lisätä ilmavaivoja. Osan vedestä voi korvata yleisillä, suomalaiseen ruokavalioon kuuluvilla ruokajuomilla.
Mäkelän mukaan ummetuksen hoitoon voi käyttää myös apteekista ilman reseptiä saatavia valmisteita. Yleensä jauheena tai nestemäisenä olevat valmisteet lisäävät ulosteen veden määrää ja pehmentävät ulostemassaa. Ummetuksen lyhytaikaiseen hoitoon tarkoitettuja valmisteita löytyy myös tabletteina.
‒ Joskus vaikean ummetuksen hoitoon voi käytössä olla kaksikin valmistetta tai voi joutua käyttämään peräruiskeita. Jos ummetus on erityisen vaikea, saatetaan päätyä suolistohuuhteluun.
Lääkäriin, jos ummetus on uusi tai äkillinen oire
Jos ummetusta ilmaantuu kovin äkillisesti, aineenvaihduntasairaudet kuten diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta sekä neurologiset sairaudet pitää sulkea pois. Sama koskee suolitukoksia, umpipussitautia ja kasvaimia.
Mäkelä kehottaa käymään lääkärissä myös, jos ummetus on uusi oire.
‒ Näin voidaan sulkea pois puhtaasti toiminnalliset syyt sekä sairaudet. Vatsavaivoissa onneksi uskalletaan jo hakea apua. Oireet voivat haitata elämää.
Vinkit ummetuksen itsehoitoon
- Liiku riittävästi.
- Syö monipuolisesti. Runsaskuituinen ruokavalio auttaa.
- Apteekista saa itsehoitovalmisteita, kuten ulostetta pehmentäviä jauheita.
- Älä odota ainakaan kuukautta pidempään vaan mene lääkäriin. Äkillisen ummetuksen syy kannattaa selvittää.
Teksti: Tarja Västilä