Tunnetko vitamiinit ja hivenaineet? Tiedätkö, paljonko niitä tarvitaan ja mistä niitä saa? Tästä osiosta löydät tarpeellista tietoa vitamiinien ja hivenaineiden merkityksestä ja käytöstä.
B-vitamiiniperheeseen kuuluu kahdeksan eri vitamiinia. Niitä pitää saada ravinnosta säännöllisesti, sillä vesiliukoiset B-vitamiinit eivät juurikaan varastoidu elimistöön.
Folaatti ja foolihappo menevät usein puheessa sekaisin. Toinen tulee ruoasta ja toinen purkista, mutta tietyissä tilanteissa tarvitaan kumpaakin. Folaattia on hyvä saada päivittäin. Erityisen tärkeää riittävä saanti on raskautta ennen ja sen aikana.
Tässä artikkelissa kerromme B12-vitamiinista, joka edistää normaaleja psykologisia toimintoja sekä myös muista elimistölle tärkeistä B-ryhmän vitamiineista.
Monipuolisesti ja huolellisesti koostettu kasvisruokavalio sisältää paljon kuituja, vitamiineja ja elimistölle terveellisiä pehmeitä rasvoja ja sopii kaikille.
Kevättalven aurinko lämmittää ihanasti, mutta ihon D-vitamiinin tuotantoa se ei riitä käynnistämään. Pidä siis vielä keväälläkin huolta siitä, että hankit D-vitamiinin ravinnosta ja tarvittaessa vitamiinilisästä.
D-vitamiinivalmisteissa on paljon valinnanvaraa. Miten D-vitamiini imeytyy ja mihin D-vitamiinilisän valinnassa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota?
Parhaiten lapsen vastustuskyvyn ylläpitoon pystyy vaikuttamaan perusasioilla, kuten unella, liikunnalla, ruokavaliolla, hygienialla ja D-vitamiinin saannilla.
Kasvavalle lapselle riittävä D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää. Sitä saa monipuolisesta ruuasta, ja lisäksi lapsi tarvitsee ympärivuotisen D-vitamiinilisän. Kun vitamiinin ottaminen on hauska hetki ja koko perheen asia, lapsi ottaa sen mielellään.
D-vitamiini on olennaista lasten kasvulle ja luuston kehittymiselle. Pohjoismaisissa olosuhteissa D-vitamiinin saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Kalsiumin tärkein tehtävä on toimia luuston keskeisenä rakennusaineena. Lisäksi se osallistuu veren hyytymiseen ja normaaliin hermovälitykseen. Kalsium edistää myös ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa.
Kalsiumilla on elimistössä monta tehtävää, ja se on erityisen tärkeä kivennäisaine luiden terveydelle. Kasvun ja kehityksen aikana lapsen kalsiumin riittävä saanti on tärkeää.
Magnesium on yksi ihmiskehossa yleisimmin esiintyvistä kivennäisaineista. Sen merkitys elimistön eri toimintojen edistämisessä kuitenkin unohdetaan usein.
Jos liikkuu paljon, myös keho voi tarvita ekstra-annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Magnesiumlisää saattaa tarvita esimerkiksi silloin, kun ruokavalion hiilihydraatteja rajoitetaan.
Magnesium on välttämätön kivennäisaine koko keholle ja sen toiminnoille. Magnesium edistää normaalia lihasten toimintaa ja energia-aineenvaihduntaa. Sillä on tärkeä rooli myös luuston hyvinvoinnin varmistamisessa.
Monivitamiini voi olla lisäravinteena tarpeen, jos ravitsemus on yksipuolista. Monivitamiinin koostumus on turvallinen, ja sillä voi täydentää ruokavaliota arjen kiireissä.
Monipuolisesta ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Joskus apteekeista saatavat lasten monivitamiinivalmisteet voivat kuitenkin olla kätevä apu arkeen.
Ihminen tarvitsee riittävästi rasvaa hiilihydraattien ja proteiinien ohella. Mutta ei ole samantekevää, millaista rasvaa syöt. Erityisen tärkeitä ovat pehmeät eli tyydyttymättömät omega-rasvat.
Rasvassa laatu ratkaisee, ja elimistö kiittää pehmeistä rasvoista, joihin omegatkin kuuluvat. Kohtuullisesti kala- ja kasviöljyjä sisältävä ruokavalio on paras tapa taata omega-3-rasvahapon saanti.
Ruokavalion tulee sisältää päivittäin hyviä raudan lähteitä, jotta rautaa on riittävästi elimistön käytettävissä. Syöty ruoka ja elimistön rautatila vaikuttavat raudan imeytymiseen.
Rauta on terveydelle välttämätön hivenaine, jota pitää saada säännöllisesti ravinnosta. Riittävä raudan saanti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, sillä rautaa tarvitaan elimistön jokaisessa solussa edistämään normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Rautalisää tulee käyttää vain todettuun tarpeeseen ja ohjeen mukaan. Vaikka rautavalmisteesta koituisi vaivoja vatsalle, valmisteen käyttöä ei tarvitse lopettaa.
Painonhallinta on elämänhallintaa, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Avainsanoja ovat uni, stressi, ateriarytmi ja annoskoko. Painoindeksi on lupa unohtaa.
Monipuolisesti ja huolellisesti koostettu kasvisruokavalio sisältää paljon kuituja, vitamiineja ja elimistölle terveellisiä pehmeitä rasvoja ja sopii kaikille.
Kasvisten lisääminen lautaselle saa olon kevyemmäksi ja pitää suoliston terveempänä kuin tuhti ruokavalio. Silloin tällöin laadukkaalla liharuoalla herkuttelu on silti edelleen sallittua myös terveysasiantuntijan mielestä.
Loman aikana mahdollisesti kertyneistä kiloista ei tarvitse asiantuntijan mukaan stressata. Tärkeintä ovat arjen tasapainoiset ruokatottumukset. Syksyn runsas ja herkullinen kasvissato keventää päivittäisiä ruokavalintoja.
Säilyvyys on vitamiinivalmisteiden laadussa olennainen tekijä, joka vaikuttaa muun muassa kelpoisuusaikaan, käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen. Orion varmistaakin säilyvyyden huolellisesti kaikissa tuoteryhmissään, myös ei-lääkkeellisissä tuotteissa.
Lääketehtaana Orion tunnetaan laadusta. Myös sen myymien ei-lääkkeellisten valmisteiden, kuten vitamiinien ja muiden ravintolisien, turvallisuus arvioidaan varsin tarkasti.
Orionin panostus vastuullisuuteen ja korkeaan laatuun näkyvät myös ei-lääkkeellisissä tuotteissa, kuten ravintolisissä. Orionin ravintolisiä myydään vain apteekeissa.
Teetimme kuluttajatutkimuksen ravintolisistä, ja saimme kiinnostavia tietoja siitä, millaisia me suomalaiset olemme ravintolisien käyttäjinä. Lue mielenkiintoisimmat poiminnat tutkimuksesta ja katso, löydätkö itsesi näistä kolmesta käyttäjäryhmästä.
Ravintolisien käyttö on yleistynyt. Orionin teettämästä segmentointitutkimuksesta selviää, että suosituimpia tuotteita ovat erilaiset vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet.
Jos mainos lupaa ravintolisästä ihmeitä, on syytä havahtua ja tarkistaa faktat. Pahimmillaan vaarassa on terveys. Miten ravintolisiä saa markkinoida – ja mikä taas on laitonta?
Lainsäädännössä määritellään tarkasti, mitä vitamiineista ja muista ravintolisistä saa kertoa ja millaisin terveysväittein niitä voi markkinoida. Tavoitteena on kuluttajien suojelu.
Mikä on ravintolisän ja lääkkeen ero? Milloin niiden yhteiskäyttö on vaaraksi? Ravintolisistä kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Anna Mizrahi ja muistuttaa samalla, että ravintolisää ei pidä koskaan käyttää lääkkeen korvikkeena.