Maitohappobakteereiksi kutsutaan bakteereita, jotka tuottavat aineenvaihdunnassaan hiilihydraateista maitohappoa. Tätä aineenvaihduntareaktiota kutsutaan fermentaatioksi, tutumpia nimityksiä ovat käyminen tai hapattaminen. Maitohappobakteereita on lukuisia eri lajeja, ja niitä esiintyy luonnostaan esimerkiksi erilaisissa elintarvikkeissa ja ihmisen suolistossa.
Maitohappobakteerit yksilöidään nimillä, joista käy ilmi niiden suku, laji ja kanta. Esimerkiksi Lacticaseibacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin tapauksessa Lacticaseibacillus on bakteerin suku, rhamnosus laji ja GG kanta. Maitohappobakteerien yksilöiminen on tärkeää, sillä bakteereilla voi olla keskenään hyvin erilaisia ominaisuuksia, vaikka ne olisivat samaa sukua tai jopa samaa lajia.
Suolistossa on suuri määrä erilaisia bakteereita – myös maitohappobakteereita
Aikuisen ihmisen kehossa on noin 1,5 kg erilaisia mikrobeja eli pieneliöitä, joihin luetaan muun muassa bakteerit, hiivat ja virukset. Tutkijat ovat arvelleet, että elimistössä voi olla satoja, jopa tuhansia eri mikrobilajeja. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin yksilöllinen mikrobiomi eli erilaisten mikrobilajien muodostama kokonaisuus. Mikrobiomi muovautuu jatkuvasti, ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ravinto, lääkitykset, elinympäristö ja perimä.
Suurin osa ihmiskehon mikrobeista sijaitsee suolistossa, ja maitohappobakteerit ovat yleisiä suolistossa eläviä bakteereja.
Maitohappobakteerit ovat korvaamattomia monien tuttujen tuotteiden valmistuksessa
Ihminen on osannut hyödyntää maitohappobakteereita jo vuosisatojen ajan. Elävien maitohappobakteerien käyttö on oleellinen osa hapatettujen elintarvikkeiden, kuten hapanmaitotuotteiden, valmistusprosessia. Maitohappobakteerit saavat aikaan näiden tuotteiden tyypillisen maun ja rakenteen, ja lisäksi bakteerien tuottama maitohappo parantaa elintarvikkeiden säilyvyyttä.
Monet hapatetut elintarvikkeet ovatkin luonnostaan hyviä maitohappobakteerien lähteitä, sillä maitohappobakteerit pysyvät tuotteessa elävinä koko säilyvyysajan. Eläviä maitohappobakteereita on esimerkiksi jogurtissa ja hapankaalissa. Elintarvikkeista elimistöön päätyvien maitohappobakteerien tarkkoja määriä tai lajeja ei kuitenkaan useimmiten tunneta.
Maitohappobakteereita voidaan lisätä elintarvikkeisiin myös jälkikäteen, jolloin tuotteet toimivat ruokavaliossa maitohappobakteerien lähteinä, vaikka elintarvikkeen valmistus itsessään ei vaadi bakteerien hyödyntämistä.
Ravintolisästä saat yksilöidyt maitohappobakteerit tunnettuina määrinä
Maitohappobakteereita voi lisätä ruokavalioonsa myös nauttimalla niitä ravintolisänä. Markkinoilla on paljon vaihtoehtoja, jotka sisältävät erilaisia bakteerikantoja tai niiden yhdistelmiä.
Kun maitohappobakteereita syö ravintolisänä, tietää tarkasti, mitä bakteerilajeja saa ja kuinka paljon. Tyypillisesti maitohappobakteerivalmisteet sisältävät 1–10 miljardia elävää maitohappobakteeria suositeltua vuorokausiannosta kohti, mutta määrä voi olla suurempikin. Suuri bakteerien määrä päiväannoksessa ei kuitenkaan automaattisesti tee tuotteesta parempaa verrattuna muihin tuotteisiin. Itselleen parhaan maitohappobakteerivalmisteen valinnassa kannattaa pyytää apua apteekin henkilökunnalta.
Ravintolisien sisältämät maitohappobakteerit ovat usein kylmäkuivattuja. Kylmäkuivaus on bakteereille hellävarainen säilöntämenetelmä, joka mahdollistaa bakteerisolujen säilymisen elävinä tuotteen valmistuksen ja säilytyksen aikana.
Tietyistä maitohappobakteereista on paljon tutkimustietoa
Ravintolisissä on sallittua käyttää vain sellaisia bakteerikantoja, joiden tiedetään olevan ihmiselle turvallisia. Maitohappobakteereista tunnetuimpia lienevät Lacticaseibacillus rhamnosus GG- ja Bifidobacterium lactis -kannat. Lacticaseibacillus rhamnosus GG on maailman tutkituin maitohappobakteeri, ja myös Bifidobacterium lactis -bakteerista on valtavasti tutkimustietoa. Tutkijat ovat olleet kiinnostuneita näiden bakteerien ominaisuuksista jo vuosikymmenten ajan.
Tutkimuksen ansiosta tieto bakteereista onkin lisääntynyt valtavasti. Uuden tutkimustiedon myötä myös maitohappobakteerien virallisia nimiä on täsmennetty: esimerkiksi aiemmin Lactobacillus rhamnosus GG -kantana tunnetun bakteerin nimi muutettiin hiljattain muotoon Lacticaseibacillus rhamnosus GG.
Maitohappobakteereita lapsille ja aikuisille – vaikka joka päivä
- Yleensä maitohappobakteereita sisältävät elintarvikkeet ja ravintolisät sopivat päivittäiseen käyttöön. Tuotteiden joukosta löytyy sopivat maitohappobakteerit niin lapselle kuin aikuisellekin.
- Valmisteita on saatavilla monessa muodossa. Hyvänmakuiset Fiilus Arkeen -purutabletit sisältävät Lacticaseibacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerien ja Bifidobacterium lactis -bifidobakteerien lisäksi vastustuskykyä tukevaa C-vitamiinia. Vaihtoehtona on myös kapseli, jonka voi ottaa sellaisenaan tai avata ja sekoittaa sisällön juomaan tai ruokaan.
- Valitse pienelle lapselle oma maitohappobakteerivalmiste: tippoina annosteltava Fiilus Napero sisältää Lacticaseibacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria ja D-vitamiinia.
- Jos haluat vahvan annoksen maitohappobakteereita, valitse Fiilus Vahva. Se sisältää 10 miljardia Lacticaseibacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria yhdessä kapselissa.
Teksti: Lotta Wickholm